Γιατί τοποτηρητής στη Γλυφάδα ο Αρχιεπίσκοπος;

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών με τρόπο έμμεσο αλλά σαφή επισημαίνει, με έγγραφό του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όρισε τον εαυτό του τοποτηρητή της χηρευούσης Μητροπόλεως Γλυφάδας, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «όπως υποτίθεται ότι διοικείται η Εκκλησία μας» ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου (δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος) «άμα τη χηρεία μητροπολιτικού τινός θρόνου αναθέτει την τοποτηρητεία αυτού μέχρι της πληρώσεώς του είς τον εκ των ομόρων Μητροπολιτών έχοντα τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης». 

         Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης επισημαίνει ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν συνορεύει με τη Μητρόπολη Γλυφάδας και επομένως ο κ. Ιερώνυμος όρισε τον εαυτό του τοποτηρητή της εν λόγω Μητροπόλεως κατά παράβαση του Άρθρου 23, παράγραφος 1 του Νόμου 590/1977 περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πράγματι εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος ανέλαβε Τοποτηρητής σε Μητρόπολη, ενώ μετά από έντεκα χρόνια αρχιεπισκοπίας του δεν έχει ακόμη  επισκεφθεί όλες τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και ενώ στις ημέρες που βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στο εξοχικό του στη Ζάλτσα,  οφείλει να διαποιμάνει  πάνω  από ένα εκατομμύριο πιστούς, να προεδρεύσει σε Επιτροπές και Ιδρύματα, να παραστεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να ασχοληθεί με τα θέματα της Ιεράς Συνόδου και γενικότερα της Εκκλησίας. Όμορες Μητροπόλεις  προς αυτή της Γλυφάδας είναι της Νέας Σμύρνης και της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με Μητροπολίτες νεότερους στην ηλικία από αυτήν του Αρχιεπισκόπου και με λιγότερα καθήκοντα.

         Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει την τοποτηρητεία μη όμορης Μητροπόλεως. Έχει αναλάβει και τις Θηβών και Λεβαδείας, Τρίκκης και Σταγών και Ιωαννίνων! Ασφαλώς αν ο κ. Ιερώνυμος φέρει το θέμα στην ΔΙΣ δύσκολα κάποιος Συνοδικός Μητροπολίτης δεν θα  αποδεχθεί την ενέργειά του. Όμως παραμένει η επισήμανση του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης ότι έστω και αν ομοφώνως τα μέλη της ΔΙΣ αποδεχθούν την εκ μέρους του κ. Ιερωνύμου ανάληψη της τοποτηρητείας της Μητρόπολης Γλυφάδας, δεν παύει να υφίσταται η πραγματικότητα, ότι αυτή έγινε κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

         Το έγγραφο προς την ΔΙΣ του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών προκαλεί το ερώτημα ποιος είναι ο λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε Τοποτηρητής στη Μητρόπολη Γλυφάδας. Το ερώτημα καθίσταται κρίσιμο από το γεγονός ότι κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του Καταστατικού Χάρτου ο διοριζόμενος Τοποτηρητής σε χηρεύουσα Μητρόπολη «διεξάγει μόνον την τρέχουσαν υπηρεσίαν, μη δικαιούμενος να προβαίνει εις οιασδήποτε μεταβολάς εν τοις γραφείοις, ταις ενορίαις, ταις Μοναίς, ή τοις ιδρύμασιν αυτής». Επομένως, κατά τον Καταστατικό Χάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος ως Τοποτηρητής μόνο σε τυπικές και όχι σε ουσιαστικές ενέργειες μπορεί να προβεί.- 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αγιοκατατάξεις Εθνοϊερομαρτύρων

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS