Η σοκολάτα έχει τελικά ιστορία 5.400 χρόνων

Η σοκολάτα έχει τελικά ιστορία 5.400 χρόνων

Παλαιότερη κατά 1.500 χρόνια από τις έως τώρα εκτιμήσεις είναι η καλλιέργεια του κακάο, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Βάσει των νέων αυτών ευρημάτων, το κακαόδεντρο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια -όχι στην Κεντρική- Αμερική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Άνω Αμαζονίου έως τους πρόποδες των Άνδεων, πριν από περίπου 5.400 χρόνια.

Κατά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η καλλιέργειά του είχε ξεκινήσει στην Κεντρική Αμερική πριν από περίπου 3.900 χρόνια.

Ερευνητές από τον Καναδά, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον Ισημερινό, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μπλέικ του Τμήματος Ανθρωπολογίας του καναδικού Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, μελέτησαν κεραμικά από την περιοχή Σάντα Άνα-Λα Φλόριντα στο νοτιοανατολικό Ισημερινό (Εκουαδόρ), την αρχαιότερη γνωστή τοποθεσία του προκολομβιανού πολιτισμού Μάγιο-Τσιντσίπε.

Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις χρήσης κακάο πριν από περίπου 5.400 χρόνια - συγκεκριμένα σπόρους του φυτού (Theobroma cacao) στο εσωτερικό σπασμένων κεραμικών σκευών, υπολείμματα θεοβρωμίνης (πικρής αλκαλοειδούς ουσίας που υπάρχει στο καλλιεργημένο κακαόδεντρο αλλά όχι στο άγριο στη φύση), καθώς και ίχνη αρχαίου DNA που είναι μοναδικά στο εξημερωμένο κακαόδεντρο.

Οι σπόροι του κακάο χρησιμοποιούνταν σαν νόμισμα, αλλά και για την παραγωγή ροφημάτων σοκολάτας, που καταναλώνονταν στις γιορτές και στις τελετές στην προκολομβιανή Αμερική.

Η σχετική επιστημονική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS