Βορίδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Βορίδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

«Είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει την δημόσια υγεία».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Βορίδης είπε χαρακτηριστικά πως «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση» καθώς η υποχρεωτικότητα είναι θεμιτή διότι είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει την δημόσια υγεία.

«Έχουμε προφανώς κάνει ό,τι μπορούσαμε προτού πάμε στο μέτρο αυτό. Υπήρξαν μέτρα περιορισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, μέτρα που δεν επέτρεπαν στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε σημεία συγχρωτισμού, άρα υπήρξαν μια σειρά από μέτρα πριν φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε επίσης ότι αυτή η κυβερνητική απόφαση βασίζεται και σε επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δικαιολογούν αυτήν την στόχευση στους 60+ διότι η συντριπτική πλειοψηφία, όσων μπήκαν σε ΜΕΘ και των ανθρώπων που κατέληξαν ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Άρα και από αυτή την πλευρά είναι ένα μέτρο αναλογικό», δήλωσε.

Εξηγώντας τον λόγο που η κυβέρνηση προχώρησε τώρα στο εν λόγω μέτρο, διευκρίνισε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα επιδημιολογικά δεδομένα: « Αν τα πάρεις τα μέτρα γρήγορα τότε πάσχει η αιτιολογία τους. Πρέπει να γεννηθεί η πίεση για να απαντήσω με ένα τέτοιο περιοριστικό μέτρο. Αν το πάρω χωρίς να υπάρχει η πίεση τότε κάποιος θα μου πει γιατί μου επιβάλλεις αυτόν τον περιορισμό;».

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους άνω των 60 ετών δεν κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου έως τις 16 Ιανοαρίου επισήμανε ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει ένας εύρος στο κόστος ανάλογα με το εισόδημα του καθενός και να γίνει κλιμακωτά, αλλά εκεί κάποιος θα έπρεπε να κάνει ένα σύνθετο υπολογισμό και δεν μπορούν τα αστυνομικά όργανα να ψάχνουν τα φορολογικά στοιχεία του κάθε ανεμβολίαστου. Γι' αυτό, όπως δήλωσε, ο νομοθέτης στα διοικητικά πρόστιμα βάζει το κατώτατο όριο για να μπορείς να έχεις γρήγορα αποτελέσματα, όπως είναι και ο στόχος του μέτρου, δηλαδή ο εμβολιασμός.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε επίσης ότι οι έλεγχοι στις εκκλησίες γίνονται από τα αρμόδια εκλεκτικά όργανα ενώ τόνισε οι έλεγχοι στο δημόσιο γίνονται δειγματοληπτικά γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν καθημερινά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS