ΥπΑΑΤ: «Καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο»

ΥπΑΑΤ: «Καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο»

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών που έπληξε αποικία αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα. Αυτό διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιπλέον, σημειώνει πως περιστατικά θανάτων εμφανίσθηκαν επίσης στις λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας.

Όπως αναφέρει η γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για επιζωοτία που εδώ και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στη χώρα μας εμφανίσθηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, όπως γνωστοποιείται, έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους κάτοχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Τέλος, κάνει γνωστό πως έχουν ενημερωθεί, επίσης, οι Φορείς Διαχείρισης των λιμνών της περιοχής, ιδιαίτερα των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι και κάθε αρμόδια αρχή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS