Προειδοποιούν οι ειδικοί: Χωρίς ευκαιρία ανακοπής το τέταρτο κύμα της πανδημίας – Η μετάλλαξη Δέλτα και οι ανεμβολίαστοι οδηγούν τη χώρα σε κλείσιμο

Προειδοποιούν οι ειδικοί: Χωρίς ευκαιρία ανακοπής το τέταρτο κύμα της πανδημίας – Η μετάλλαξη Δέλτα και οι ανεμβολίαστοι οδηγούν τη χώρα σε κλείσιμο

Σε 2-3 βδομάδες τα κρούσματα θα ξεπερνούν τις 6.000-7.000 - Αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνώσεις


Σε αναζωπύρωση της πανδημίας, σε ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις, σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία όλων των πολιτών, καθώς υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν και οι εμβολιασμένοι, σε πίεση του συστήματος Υγείας, αλλά και σε θανάτους και τέλος σε οικονομική δυσπραγία, οδηγούν τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα και μαζί και οι ανεμβολίαστοι.
Το κόστος της μεγάλης αυτής επιβάρυνσης που θα κληθεί να σηκώσει η χώρα μας μετράτε κυρίως στους θανάτους που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα προκύψουν και απεύχονται αυτοί να αφορούν νέους ανθρώπους, ανήλικους και παιδιά που ακόμη δεν έχουν μπει στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. Ωστόσο, όσοι έχουν την ευκαιρία πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να πεισθούν και να εμβολιαστούν καθώς όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν και δυστυχώς υπάρχει και η περίπτωση να μεταδώσουν τον ιό και στους εμβολιασμένους, αλλά ακόμη χειρότερα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή ακόμη χειρότερα σε μικρά παιδιά.

Ένα επιβαρυμένο σύστημα Υγείας, θα δυσκολέψει την καθημερινότητα χιλιάδων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών καθώς εκτιμούν οι γιατροί ότι θα κατακλειστούν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους με κοροναϊό. Μέχρι και 20.000 κρούσματα αναφέρουν οι αριθμοί ότι θα φτάσουν τα κρούσματα και οι εικόνες που εξακολουθούν να σκιαγραφούν για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες είναι δραματικές.

Στο τέταρτο κύμα όταν αυτό θα κορυφωθεί, και αναμένεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο, δεν θα υπάρξει επιστροφή και τρόπος να ανακοπεί προειδοποιούν οι ειδικοί με τους ίδιους να τονίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού, αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να βρεθεί ώστε να πεισθούν τόσο οι νέοι, όσο και οι αρνητές ότι πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό για να προστατέψουν τους κοντινούς ανθρώπους τους.

Οι ανεμβολίαστοι οδηγούν τη χώρα σε κλείσιμο
«Πυρά» κατά των ανεμβολίαστων και των αρνητών εξαπέλυσε ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης, κατηγορώντας τους για την «έκρηξη» των κρουσμάτων και το συνεπακόλουθο κλείσιμο της οικονομίας.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook, την κοινωνία την διχάζουν αυτοί που θα συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή «οι ανεμβολίαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους».

Σε 2-3 βδομάδες τα κρούσματα θα ξεπερνούν τις 6.000-7.000
«Όταν σε 2-3 βδομάδες τα κρούσματα θα ξεπερνούν ίσως και κατά πολύ τις 6.000-7.000 ημερησίως και σε 4-6 βδομάδες, οι κλινικές COVID-19 και οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν, οι τουρίστες θα ελαττώνονται τάχιστα (η Γερμανία ετοιμάζει οδηγία …), η οικονομία θα φρενάρει (ποιος άραγε θα έχει όρεξη για ψώνια και διασκέδαση)», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Γραβάνης.

Όπως συνεχίζει, «οι ανεμβολίαστοι θα οδηγούν τη χώρα σε κλείσιμο (έστω τοπικά), πάλι σε απώλειες δουλειών, σε χρεοκοπίες. Αυτή τη φορά δίχως σημαντική οικονομική στήριξη από την πολιτεία».

«Την κοινωνία την διχάζουν αυτοί που θα συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους. Σε αυτούς (πολίτες, πολιτικούς, επιστήμονες) θα οφείλεται η δυστυχία αυτή, σε αυτούς θα σταλεί ο λογαριασμός της οικονομικής δυσπραγίας, της οσμής αρρώστιας και θανάτου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Παράλληλα, ο καθηγητής κάνει έκκληση για «καθαρές κουβέντες, όχι πολιτικά ορθές ανευθυνότητες».

«Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θα έχει κάνει το καθήκον της, ως όφειλε και θα ζητά εξηγήσεις. Η πολιτεία επίσης θα πρέπει με θάρρος και υπευθυνότητα να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες (εκπαιδευτικοί, σώματα ασφάλειας όπως έκανε στη ΕΜΑΚ, επαγγελματίες εστίασης, οδηγοί ταξί λεωφορείων, επαγγελματίες κοσμητικής/αισθητικής/άθλησης). Και επιτέλους, οι ακαδημαϊκοί επιστημονικοί φορείς να ζητήσουν από τους “επιστήμονες” και τους επιστημονίζοντες εμπόρους της δυστυχίας να τεκμηριώσουν τις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία απόψεις τους», τονίζει ο καθηγητής.

Το τέταρτο κύμα δε θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε
Καμπανάκι κινδύνου εξακολουθούν να χτυπούν οι ειδικοί απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα και στην ραγδαία εξάπλωσή της στην χώρα μας.

O μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, ξεκαθάρισε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega o καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, εξηγώντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

«Το τέταρτο κύμα δεν θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε»
«Η μετάλλαξη Δέλτα θα μας φέρει πολλά κρούσματα, είναι 2 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Είναι η μετάλλαξη που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όμως, η αύξηση που έχουμε δει τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η Δέλτα, αλλά και στη δική μας συμπεριφορά», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Όταν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να νοσήσω είναι τρομερά μικρότερη. Και αν νοσήσω στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα νοσήσω πολύ ελαφριά. Δεν έχει καμία σχέση με το να νοσήσω με κοροναϊό και να είμαι ανεμβολίαστος. Το εμβόλιο μας δίνει μια πρωτεΐνη και εμείς φτιάχνουμε αντισώματα εναντίον της. Αν νοσήσω με φυσιολογικό τρόπο δεν εκτίθεμαι μόνο σε αυτή την πρωτεΐνη, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κοροναϊού. Αν νοσήσει κάποιος ξέρει τι θα συμβεί μετά από κάποια χρόνια; Γιατί δεν απασχολεί τον κόσμο αυτό;», διερωτήθηκε ο ίδιος, σχολιάζοντας τα περί παρενεργειών των εμβολίων.

«Το τέταρτο κύμα δε θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα έχουν ένα όριο. Δεν μπορώ χωρίς εμβόλιο να αντιμετωπίσω τον κοροναϊό, δεν μπορεί καμία χώρα στον κόσμο. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα υπάρχει διασπορά. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Δε γίνεται να ανοίξουμε με ασφάλεια χωρίς να εμβολιαστούμε», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους»
«Όπως εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, το ίδιο τα αγαπούν στην Αμερική και στον Καναδά, όπου έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, κανένα εμβόλιο δε βγάζει μακροχρόνιες συνέπειες. Στα παιδιά συνήθως ο ιός κάνει μια λοίμωξη που είναι πιο ελαφριά. Όμως, μέχρι τώρα δυστυχώς έχουμε θρηνήσει τρία ελληνόπουλα, και πολλά έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία, να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χωρίς τους γονείς τους», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ο ίδιος είπε ότι «Πρέπει να συνεχίσει να γίνεται ενημέρωση. Το κάνουμε με τους συναδέλφους μου, αλλά πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και άλλοι άνθρωποι, όπως ινδάλματα, μεγάλοι αθλητές, μεγάλοι καλλιτέχνες, πρέπει να μπουν μπροστά και με το παράδειγμά τους να συμπαρασύρουν τους νέους να εμβολιαστούν».

Τέλος, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν αντιδράσεις. Σε κάθε μέτρο υπάρχει αντίδραση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας. Για τους δασκάλους θα το θεωρούσα λογικό. Για τους φοιτητές, στα αμφιθέατρα θα μπορούσαν να έρχονται οι εμβολιασμένοι, και οι υπόλοιποι να κάνουν τηλεκπαίδευση».

Δεν μπορεί να ανακοπεί το τέταρτο κύμα
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος κάνει λόγο για Δεκαπενταύγουστο με περίπου 7.000 κρούσματα.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τα μαθηματικά του μοντέλα στο «MEGA», ο καθηγητής ανέφερε πως με αυξημένο αριθμό τεστ, τα κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι περίπου 6.400.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως αν και δεν μπορεί να ανακοπεί το τέταρτο κύμα πια, πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να σταματήσει η αυξητική τάση.

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα ευέλικτο και ενεργό σύστημα επιτήρησης . Αποτελεί πρόβλημα που έχουν μειωθεί τα self test, καθώς αρκετό μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να κάνει στοχευμένα τεστ σε περιοχές με αυξητική τάση και φυσικά να βάζουμε σε καραντίνα όσους είναι θετικούς», υπογράμμισε.

Πρέπει να πειστούν οι ανεμβολίαστοι
Σχετικά με τα σχεδόν 7.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο, ο καθηγητής ανέφερε πως από τη συμπεριφορά μας θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η αυξητική τάση ή θα είναι η αποκορύφωση. «Με το στοχευμένο testing θα μπορέσει να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο», ανέφερε.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το ποσοστό παρενεργειών είναι εξαιρετικά χαμηλό και είναι λογικό να υπάρχουν, όπως σε κάθε φάρμακο.

«Αν δεν πειστούν οι ανεμβολίαστοι θα είναι δύσκολα τα πράγματα τον Σεπτέμβρη. Η μετάλλαξη Δέλτα ευνοεί τους νέους, θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνώσεις
Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ο καθηγητής ανέφερε πως οι αριθμοί σε διασωληνώσεις και εισαγωγές δεν θα παραμείνουν χαμηλοί όταν έχουμε κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα.

«Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι χαμηλός και παραμένει χαμηλός, όπως βλέπαμε και από τα μοντέλα μας, αν όμως φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, κάποιοι θα νοσήσουν και κάποιοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν», ανέφερε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, ο εμβολιασμός είναι ο πιο ασφαλής και γρήγορος δρόμος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας και τη γιαγιά μας ταυτόχρονα.

Θα έχουμε πάλι πρόβλημα από Σεπτέμβριο
Για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού , ακόμη και στα παιδιά, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποιώντας ότι με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία», επεσήμανε.

Επίσης, αναφορικά με τα πανεπιστήμια, τόνισε ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε «φοιτητές δύο ταχυτήτων».

«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε.

«Καμπανάκι» για ενδοοικογενειακές μολύνσεις
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.

Ανησυχία για τον δείκτη Rt
Ο κ. Γώγος τόνισε, ακόμη, πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς.

«Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα», εξήγησε.

Πιθανώς να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ
Παράλληλα, είπε ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ.

«Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test», τόνισε.

Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ προειδοποίησε ότι σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS