4η δόση: Από Δευτέρα η πλατφόρμα για ραντεβού για τους άνω των 30 -Η εξήγηση των ειδικών, ποιους αφορά

4η δόση: Από Δευτέρα η πλατφόρμα για ραντεβού για τους άνω των 30 -Η εξήγηση των ειδικών, ποιους αφορά

Η έλευση του 6ου κύματος πανδημίας και η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, επίσπευσε την απόφαση των Επιτροπής Ειδικών για τέταρτη δόση εμβολίου.

Συγκεκριμένα, από την προσεχή Δευτέρα 27/6, η πλατφόρμα των ραντεβού για τέταρτη δόση εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη προς το κοινό, με την Επιτροπή να απευθύνει «ισχυρή σύσταση» για τους πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους υπάρχουν δεδομένα.

«Οποιος από 30 και πάνω επιθυμεί, το κάνει -Σύσταση μόνο για τους άνω των 60»

Πάντως, όποιος πολίτης από 30 ετών και πάνω επιθυμεί να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μπορεί να το κάνει, εφόσον θέλει να νιώθει πιο προστατευμένος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση από την Επιτροπή Ειδικών.

«Οι ίδιοι κανόνες που έχουν τεθεί για τους άνω των 60 ετών για τη δεύτερη αναμνηστική δόση ισχύουν και στους άνω των 30 ετών», διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας. Που σημαίνει ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση, 4 μήνες μετά την πρώτη.

Μέχρι τώρα, τέταρτη δόση μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι ήταν άνω των 60 ετών και μόνο για αυτούς ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πηγές από την επιτροπή των ειδικών: «Η σύσταση της επιτροπής παραμένει αμετάβλητη. Απλώς, η πλατφόρμα θα ξεκλειδώσει για τους άνω των 30, εφόσον το επιθυμούν για προσωπικούς λόγους (ταξίδι κ.λπ.)».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την τέταρτη δόση εμβολίου

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσοι το επιθυμούν τη Δευτέρα 27-6-22».

Γκάγκα: «Τέταρτη δόση για όποιον το επιθυμεί -Καμία σύσταση για τους κάτω των 60»

Από τη μεριά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Mega επανέλαβε ότι η τέταρτη δόση είναι προαιρετική και υπενθύμισε τη σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό στις πληθυσμιακές ομάδες άνω των 60.

Όπως τόνισε η κυρία Γκάγκα, με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για την (προαιρετική) τέταρτη δόση σε όσους το επιθυμούν και είναι κάτω των 60 ετών, η Επιτροπή Εμβολιασμού έχει συστήσει τη δεύτερη αναμνηστική δόση στις ομάδες του πληθυσμού που είναι άνω των 60 ετών.

«Φυσικά και όποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει και την τέταρτη δόση, ακόμα κι αν είναι κάτω των 60», επισήμανε η υπουργός Υγείας.

«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS