testing.gov.gr: Πώς λειτουργεί το σύστημα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό -Τι άδεια προβλέπεται για τους εργαζόμενους

testing.gov.gr: Πώς λειτουργεί το σύστημα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό -Τι άδεια προβλέπεται για τους εργαζόμενους

Ενα βήμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη «χαρτογράφηση» κρουσμάτων κορωνοϊού, και δη των ασυμπτωματικών, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πλατφόρμα δωρεάν ελέγχων για τον κορωνοϊό που βρίσκεται πλέον στη διεύθυνση testing.gov.gr. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος για την παρακολούθηση ασυμπτωματικών φορέων covid είναι μία πτυχή της εθνικής στρατηγικής κατά του κορωνοϊού. Η συνδρομή των πολιτών σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας».

 

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1341379506175676417?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1341379506175676417%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Fkoronoios-testinggovgr-systima-gia-dorean-test

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλατφόρμα αυτή είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί μια ακριβέστερη επιδημιολογική εικόνα για τη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και για να ανιχνευτούν έγκαιρα συρροές και πιθανές νέες εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Στόχος της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ είναι να γίνονται 12.000 έλεγχοι ασυμπτωματικών εθελοντών πολιτών, με τυχαία επιλογή, καθημερινά.

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργεί το σύστημα των δωρεάν τεστ
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εξεταστούν δωρεάν για κορωνοϊό θα πρέπει να συμπληρώσουν στην ειδική φόρμα τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμo
κινητό τηλέφωνο
ηλικία
ταχυδρομικό κώδικα
ιδιότητα
Εφόσον επιλεγείτε «για δωρεάν έλεγχο για COVID19» θα λάβετε στο τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην φόρμα σχετικό μήνυμα (SMS) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβείτε. Την ημέρα της εξέτασης παρουσιάστε το SMS στο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξεταστείτε κατά προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται από το υγειονομικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του γενικού απαγορευτικού (lockdown), και κατά την επίσκεψη στο σημείο εξέτασης το SMS υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού.

Η συμπλήρωση της φόρμας δεν εξασφαλίζει εξέταση, καθώς η επιλογή των εξεταζόμενων είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής μεταξύ των εθελοντών που θα δηλώσουν συμμετοχή. Η αρμόδια αρχή καλεί τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους.

Στο δίκτυο δειγματοληψιών ανήκουν 278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, 98 Σημεία Εξέτασης στελεχωμένα από τις Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΚΟΜΥ). Συνολικά τα κέντρα ελέγχου ανέρχονται στα 386.

Δικαιολογημένη η απουσία για τους εργαζόμενους
Σε τροπολογία για τους εμβολιασμούς που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνεται μια ενότητα για τα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21 της τροπολογίας προβλέπεται η δυνατότητα άδειας απουσίας εργαζομένου προς τον σκοπό συμμετοχής του σε έλεγχου κατά του κορωνοϊού.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «εργαζόμενος, ο οποίος επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο κατά του κορωνοϊού, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής του στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί προς τον σκοπό αυτό, και εφόσον η ώρα διενέργειας του ελέγχου ορίζεται εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας του, δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του για τρεις (3) ώρες με άδεια του εργοδότη του, χωρίς περικοπή των αποδοχών του. Ο εργαζόμενος υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργοδότη του το μήνυμα (SMS) που του έχει αποσταλεί από την αρμόδια αρχή, στο οποίο προσδιορίζονται η ημερομηνία, ο τόπος διεξαγωγής (διεύθυνση του κέντρου ελέγχου) και η ώρα του προγραμματισμένου ελέγχου, καθώς και βεβαίωση πραγματοποίησής του. Το μήνυμα (SMS) που έχει αποσταλεί στον εργαζόμενο από την αρμόδια αρχή υπέχει και θέση δικαιολογητικού μετακίνησης κατά τη διάρκεια των ισχυόντων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ