ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών το μεσημέρι: Παρατείνονται τα μέτρα, ποια θα αναθεωρηθούν

Oι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην αναπροσαρμογή των μέτρων θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικά ο αριθμός εισαγωγών σε κλίνες Covid

Με αγωνία αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να τεθούν επί τάπητος και να αναλυθούν εκτενώς τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, για να γίνουν οι απαραίτητες εισηγήσεις για την ισχυροποίηση ή χαλάρωση των μέτρων. 

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, τα μέτρα που θα έχουν ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να πάρουν παράταση έως το τέλος του μήνα και θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

«Πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα. Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει προτάσεις για τα μέτρα» και περιμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής. 

Όπως γίνεται γνωστό οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην αναπροσαρμογή των μέτρων θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικά ο αριθμός εισαγωγών σε κλίνες Covid, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει στα ύψη λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Παράλληλα, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση αποτελεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων. 

Οι αλλαγές που εξετάστηκαν

Στο πλαίσιο μίας ήπιας χαλάρωσης των μέτρων, έχει τεθεί σε συζήτηση η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση στις 16 Ιανουαρίου, δίχως όμως καμία άλλη μεταβολή των υφιστάμενων περιορισμέων. Βέβαια, υπάρχουν και οι ανάλογες επιφυλάξεις από συνεργάτες του πρωθυπουργού που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες αποφάσεις. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι: «Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της απαγόρευσης της μουσικής και του ωραρίου με την λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή την 16η Ιανουαρίου. Αν αυτό θα είναι εφικτό ή αν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι κάτι που θα ξέρουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τις επόμενες δύο ημέρες. Αναλόγως της απόφασης που θα λάβουμε για αυτό το μέτρο, θα εξαρτηθούν μετά και τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις». 

Παράλληλα, η δεύτερη αλλαγή που εξετάστηκε ήταν η αύξηση των οπαδών στις κερκίδες από το 10% στο 20%. 

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν


Τα μέτρα που ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου:

  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS