Συναγερμός μετά την «εκτίναξη» των κρουσμάτων – Εντείνονται οι φόβοι για τέταρτο κύμα

Συναγερμός μετά την «εκτίναξη» των κρουσμάτων – Εντείνονται οι φόβοι για τέταρτο κύμα

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την «εκτίναξη» των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό το Σάββατο και την απότομη αύξησή τους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα.

Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής με σκοπό τη λήψη στοχευμένων μέτρων όπου εντοπίζεται πρόβλημα, ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Εκτίναξη» των κρουσμάτων

Τα κρούσματα κοροναϊού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυξημένα κατά 80,6% σε σύγκριση με εκείνα της αμέσως προηγούμενης. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 4.752 όταν την προηγούμενη το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 2.630. Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3% ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, 1.001, έπειτα από πολλές ημέρες σταθεροποίησης του σε τριψήφιο, ενώ, χθες Κυριακή ανακοινώθηκε τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες Κυριακές (619 έναντι 236 και 209 αντίστοιχα).

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να εντείνουν τους φόβους για μια ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, ιδίως εάν συνυπολογιστεί και η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

Θεωρείται πια δεδομένο ότι τον Αύγουστο το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα θα αποτελεί το 90% των διαγνώσεων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για νοσηλείες και επακόλουθη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Οι πιο κρίσιμοι δείκτες μένουν προς το παρόν σε χαμηλό επίπεδο -έως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 177 ενώ οι νέοι θάνατοι έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό (έξι χθες).

Η «κινητικότητα» της πανδημίας από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Την κινητικότητα της επιδημίας μέσα από τέσσερα κρίσιμα στοιχεία καθώς και τέσσερις τρόπους για να περιοριστεί η κινητικότητα αυτή, κατέγραψε, εν τω μεταξύ, σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:

1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα», έγραψε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος, βέβαια, παρέθεσε και τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:

α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ