Στο έλεος της κακοκαιρίας η βόρεια Ελλάδα - Δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη

Στο έλεος της κακοκαιρίας η βόρεια Ελλάδα - Δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ για την κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα φέρνει η ΕΡΤ. Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο έπεσε, στη Θεσσαλονίκη, το νερό που προβλεπόταν για όλον τον Ιούνιο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που έπληξε από τα ξημερώματα του Σαββάτου την περιοχή. Ρέματα πλημμύρισαν, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, δρόμοι θυμίζουν ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν αυλές σπιτιών και επιχειρήσεις. Η Πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.

Η σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Πολίχνης άρχισε γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Μέσα σε λίγη ώρα ο χείμαρρος Ξηροπόταμος φούσκωσε, τα φερτά υλικά έφραξαν γέφυρες και όγκοι νερού παρέσυραν σταθμευμένα αυτοκίνητα και κατέκλυσαν σπίτια δίπλα στις όχθες.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και ότι τέτοια νεροποντή είχαν να δούν πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για την εκβάθυνση της κοίτης του χειμάρρου, φαινόμενα υπερχείλισης θα σημειώνονται συνέχεια. Να γίνει άμεσα το έργο, τελείωσαν οι μελέτες και περιμένουμε το έργο, τόνισε ο αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.

Στον Εύοσμο και τη Νέα Πολιτεία τα νερά της βροχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε λίμνη. Πρατήριο υγρών καυσίμων και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Στο φράγμα της Θέρμης οδηγός ΙΧ προσπάθησε να περάσει από πλημμυρισμένο δρόμο, το όχημά της ακινητοποιήθηκε στα νερά και ευτυχώς πρόλαβε εγκαίρως να το εγκαταλείψει.

Η υπόγεια διάβαση στον κόμβο της Μακρυγιάννη έκλεισε για αρκετές ώρες λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 450 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παραμένει σε ετοιμότητα.

Το χωριό Μηλοχώρι Πτολεμαΐδας έπληξαν από χθες βράδυ (16/6) έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, στο Πλωμάρι της Λέσβου, το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο, ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία.

Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση από το ρέμα του Ξηροποτάμου στην Πολίχνη είπε ότι, αν και η στάθμη του νερού έχει πέσει υπάρχει ακόμα αρκετό νερό. Ο δρόμος μπροστά από τη γέφυρα μπορεί να έχει ανοίξει, αλλά υπάρχει πάρα πολλή λάσπη και για αυτό χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Το ρέμα νωρίτερα πλημμύρισε και τρία αυτοκίνητα έπεσαν μέσα σε αυτό ενώ σε σπίτι που πλημμύρισε γλίτωσαν την τελευταία στιγμή ηλικιωμένη γυναίκα.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, θέματα όμως υπήρξαν και στα ανατολικά της πόλης και συγκεκριμένα στον Δήμο Θέρμης όπου μια γυναίκα επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της αλλά ευτυχώς μπόρεσε και το εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή. Σπίτια επίσης, πλημμύρισαν στο χωριό Βασιλικά.

Αυτή τη στιγμή η βροχή στη Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει, αλλά από το μεσημέρι και μετά αναμένονται κι άλλες βροχές.

Προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης

Από την περιοχή Διονυσίου του Δήμου Προποντίδας, στην έναρξη του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χριστίνα Τοπούζη, ανέφερε ότι η κακοκαιρία δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής. Ξεκίνησαν τα ξημερώματα στην κεντρική Χαλκιδική, στην περιοχή του Χολομώντα και επεκτάθηκαν σταδιακά σε ολόκληρο τον νομό.

Ένας οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Διονυσίου και ευτυχώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί χωρίς να κινδυνεύσει, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου δήλωσε στην ΕΡΤ3 πως η Χαλκιδική από τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε ορισμένα προβλήματα στο οδικό της δίκτυο από παρακράτηση των ομβρίων υδάτων. Επιχειρούν έως τώρα μηχανήματα έργου της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και των δήμων ενώ υπάρχουν πλημμυρισμένα καταστήματα κυρίως στο πρώτο πόδι, στον Δήμο Κασσάνδρας και στον Δήμο Νέας Προποντίδας, καθώς και πλημμυρισμένα ισόγεια κατοικιών. Η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής χρειάστηκε πολλές φορές να επέμβει σε αρκετά σημεία για να περιορίσει τα ορμητικά νερά από το οδικό δίκτυο ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις. Λίγο μετά τις 3 άρχισε και πάλι να βρέχει κι αυτό που ανησυχεί είναι ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μετά το απόγευμα στον νομό.

Εορδαία: Πλημμύρισαν σπίτια από τη δυνατή βροχή – Τοιχίο καταπλάκωσε αυτοκίνητο

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις.

Να κηρυχθεί ο δήμος Εορδαίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Πλακεντάς.

Καστοριά: Κατολισθήσεις και πλημμύρες – Αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του Δήμου Καστοριάς. Δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες, με κίνδυνο να χαθεί η φετινή παραγωγή.

Στην Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας, πλημμύρισαν σπίτια και υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις προκαλώντας ζημιές και στο οδικό δίκτυο.

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά με αίτημα προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ο Δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης, κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Ο Δήμαρχος με το αίτημά του ζητά να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του Δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ταυτόχρονα, τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκαθίστανται οι ζημίες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η πρόβλεψη του καιρού από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 15-06-2023/13Q00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα. Την Κυριακή συνεχίζεται σε ένα βαθμό η κακοκαιρία και τα ακραία φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Κυριακή (18-06-2023),

α) τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β) τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ) κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι περιοχές οι οποίες πάλι επηρεάζονται, θα έλεγα περισσότερο το μεσημέρι και το απόγευμα, είναι εκείνες της κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης, Θεσσαλία και Σποράδες, Εύβοια, κεντρική ανατολική Στερεά (και στην Αττική) θα έχουμε κάποιες βροχές καταιγίδες όπως επίσης και στην ανατολική Πελοπόννησο και τέλος στο βορειοανατολικό Αιγαίο όπου ήδη έχει βρέξει αρκετά.

Τα φαινόμενα δεν σταματούν σήμερα γιατί και αύριο Κυριακή περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες στη Χαλκιδική και την Πιερία, σε Θεσσαλία και Σποράδες μέχρι το μεσημέρι, στην Εύβοια επίσης μέχρι το μεσημέρι, στην Ανατολική Στερεά περισσότερο στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας, επίσης μέχρι το μεσημέρι και τέλος κατά διαστήματα στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπως επίσης και τις Κυκλάδες. Άρα και αύριο σε κάποιες περιοχές θα πέσει αρκετό νερό και θέλει προσοχή.

Από εκεί και πέρα βέβαια κάποια στιγμή θα έρθει και το καλοκαίρι. Αυτό νομίζω ότι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα καθώς θα έχουμε μια ουσιαστική βελτίωση του καιρού. Από Τρίτη ανεβαίνει και η θερμοκρασία, ξεπερνά τους 30 βαθμούς και από Τρίτη έως τουλάχιστον την Παρασκευή ανεβαίνει και άλλο θερμοκρασία, με ένα γενικά ηλιόλουστο καιρό θα φτάσει στο θερμόμετρο στους 33 – 35 βαθμούς. Όμως μέχρι τότε μέχρι το απόγευμα σήμερα και αύριο αρκετές ώρες μέχρι το μεσημέρι αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ