ΣτΕ: Πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια»

ΣτΕ: Πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια»

«Δώρο» σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών έδωσε το ΣτΕ, κρίνοντας ότι στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή επαγγέλματος ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Με νόμο του 2011 (3986/2011) προβλέφθηκε οι ελεύθεροι επαγγελματίες όταν ξεκινούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα τα πρώτα 5 χρόνια θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Αφορμή για την απόφαση στάθηκε (πρόεδρος η κ. Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο Αντώνιος Φοβάκης) η περίπτωση δικηγόρου, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών -ως ελεύθερος επαγγελματίας- με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών συμβούλων και λίγο αργότερα (6 μήνες μετά) διέκοψε την απασχόληση του. Το 2015 προχώρησε σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο την δικηγορία.

Κατά τα δύο πρώτα έτη της δικηγορίας του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, γεγονός που τον οδήγησε στην άσκηση ενδικοφανους προσφυγής, η οποία απορρίφθηκε. Έτσι, έφθασε στο ΣτΕ, με το Β Τμήμα να κρίνει ότι οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στην συνεχεία, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται για 5 χρόνια από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει 5 χρόνια άσκηση της αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στην συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS