SMS στο 13032: Γραπτό μήνυμα με «χρονόμετρο» για τις αγορές στα καταστήματα

SMS στο 13032: Γραπτό μήνυμα με «χρονόμετρο» για τις αγορές στα καταστήματα

Την ώρα που οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο παραμένουν στο «ακουστικό» τους για το πότε θα ανοίξουν, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί ένα μέτρο με έναν νέο 5ψηφιο αριθμό για SMS, ώστε η επαναλειτουργία τους να γίνει με περισσότερη ασφάλεια λόγω της πανδημίας.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, με το άνοιγμα των καταστημάτων έρχεται και ένας νέος πενταψήφιος αριθμό στον οποίο θα στέλνουν SMS οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους. Η κίνηση αυτή γίνεται για την διευκόλυνση του κλάδου, που ωστόσο περιμένει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για το πότε θα μπορέσουν να ανεβάσουν ξανά τα ρολά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, το νέο νούμερο που οι καταναλωτές θα στέλνουν SMS θα είναι το 13032. Tο αν θα τεθεί σε λειτουργία εξαρτάται από το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και αν θα υιοθετήσει το μέτρο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένοι εκ των ειδικών έχουν ήδη ταχθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, τονίζοντας πως μαζί με τα σχολεία, θα έχει προτεραιότητα μετά την άρση του lockdown.

SMS και τρίωρη έξοδος

Με τη δημιουργία του νέου αριθμού, στον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13032 προκειμένου να βγουν στην αγορά, θα έχουν στην διάθεσή τους συνολικά 3 ώρες για να κάνουν τις αγορές τους, είτε μέσω της μεθόδου click away είτε μέσω του click in shop.

Ο λόγος για τον οποίο θα τεθεί χρονικός περιορισμός για τα ψώνια στα καταστήματα είναι για να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν την τελευταία φορά που άνοιξαν τα καταστήματα.

Για ποιες μετακινήσεις θα ισχύει το 13033

Ο συγκεκριμένος πενταψήφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Ουσιαστικά, ο νέος 5ψήφιος αριθμός για SMS θα λειτουργεί σαν χρονόμετρο για τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα γραπτά μηνύματα, ώστε οι πολίτες να έχουν δικαίωμα για συγκεκριμένο αριθμό SMS στον νέο αριθμό.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει και η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Τι λένε οι έμποροι για το SMS

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υποστήριξε ότι «οι πληροφορίες μας λένε ότι τη Δευτέρα θα λειτουργήσουμε με ένα διαφορετικό SMS. Ξέρουμε ότι το λιανεμπόριο θα προηγηθεί άλλων κλάδων. Δεν είναι αρκετό μόνο να ανοίξουμε με ένα χαλαρό μοντέλο, αν είναι να ξανακλείσουμε. Να σχεδιάσουμε έτσι το άνοιγμα που θα μας φτάσει μέχρι το Πάσχα».

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το SMS θα είναι τρίωρης διάρκειας. «Θα είναι ένα ξεχωριστό SMS για ψώνια και το λιανεμπόριο. Να μην πέσουμε στην παγίδα του παρελθόντος, με τα πολλαπλά SMS διώρου, να είμαστε συνεχώς έξω. Ηταν κακό, τελικά. Δεν ξέρω πόσο κακό ήταν για τη δημόσια υγεία, αλλά ήταν σίγουρα κακό για την εικόνα που έδειξε η αγορά. Να το αποφύγουμε αυτό».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών πρόσθεσε ότι με το νέο SMS θα πρέπει να διασφαλιστεί «ότι θα το τηρούμε όλοι. Να ελέγχεται, με αυστηρή αστυνόμευση».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, οι έμποροι ζητούν την παράταση των εκπτώσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Είναι τεχνικό θέμα, έχουν μείνει αδιάθετα εμπορεύματα. Ολες οι επιχειρήσεις θα κάνουν μεγάλες προσφορές από Δευτέρα. Χρειάζεται μια απλή απόφαση του υπουργείου», τόνισε σχετικά ο Σταύρος Καφούνης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS