ΕΛΛΑΔΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς: Αναγκαίο το υγειονομικό πιστοποιητικό -Υπερπροσφορά εμβολίων τον Μάρτιο

«Αισιόδοξος» για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη το 2021 δήλωσε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς τα εμβόλια εφτά διαφορετικών εταιρειών θα είναι διαθέσιμα εντός του έτους.

«Είμαστε τυχεροί γιατί η επιστήμη έδωσε την απάντηση με το εμβόλιο, και είμαστε διπλά τυχεροί γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης έχουμε ένα ενιαίο, συλλογικό ευρωπαϊκό πλαίσιο προαγοράς εμβολίων, σε μια κλίμακα πέρα από κάθε φαντασία», είπε μιλώντας στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ του Mega.

 

Σχοινάς: «Υπερπροσφορά εμβολίων τον Μάρτιο»
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην Ένωση για την καθυστέρηση του εμβολιασμού και της παροχής των απαιτούμενων δόσεων στα κράτη μέλη, ο κ. Σχοινάς την χαρακτήρισε «αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης, αφού ποτέ δε δόθηκε η υπόσχεση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν με το ίδιο εμβόλιο, την ίδια στιγμή». Τα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ για τον κορωνοϊό είναι δύο αυτήν την στιγμή, ενώ «πολύ σύντομα θα έχουμε ένα τρίτο και αμέσως μετά ένα τέταρτο»

«Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στον Μάρτιο, θα έχουμε μια υπερπροσφορά εμβολίων που θα δίνει την εξασφάλιση σε όλους τους Ευρωπαίους ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση στα εμβόλια».

 

Οι στόχοι της Επιτροπής για τον εμβολιασμό
Σε συνεδρίαση της η Κομισιόν, μοιράστηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενόψει της συνάντησης των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη, τους στόχους που έχει θέσει για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων.

«Μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχουμε εμβολιάσει το 80% του υγειονομικού προσωπικού της Ευρώπης και το 80% όλων των Ευρωπαίων πάνω από 80 χρονών». Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Σχοινάς «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό του 70% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη. Είναι στόχοι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί».

 

Σχοινάς για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς. «Οι επιδημιολόγοι μάς λένε ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί όντως έχουν μια επιπρόσθετη δυσκολία, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη από το εύρος των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

 

«Αναγκαίο το υγειονομικό πιστοποιητικό»
«Η ιδέα του υγειονομικού πιστοποιητικού, είναι μια ιδέα που είναι απολύτως αναγκαία στην Ευρώπη», σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ τόνισε πως σταδιακά, όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, «αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανοίγει σίγουρα και επιπλέον πόρτες, να διευκολύνει δηλαδή την κινητικότητα και τα ταξίδια».

 

Ο Επίτροπος τόνισε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα απαιτεί συλλογική συζήτηση και ένα κοινά επεξεργασμένο πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθεί και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κλείνοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι το τέλος της πανδημίας είναι «ορατό, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο κοντά ώστε να το ακουμπάμε». «Έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες στην Ευρώπη, όπου όμως θα πρέπει να έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι όλα όσα κάναμε ήταν στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το χωριό μου το Παγκράτι

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο γεωπολιτικός κατήφορος της Ευρώπης

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS