Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κρήτης μετά τα 5,1 Ρίχτερ -Δεκάδες μετασεισμοί, τι λένε οι σεισμολόγοι

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κρήτης μετά τα 5,1 Ρίχτερ -Δεκάδες μετασεισμοί, τι λένε οι σεισμολόγοι

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι των Μοιρών και των γύρω περιοχών της Κρήτης, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί χθες το βράδυ της Πέμπτης.

Η ισχυρή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Μοίρες στο Ηράκλειο, έγινε αισθητή σε όλο το νησί, έως τα παράλια της Τουρκίας.

Κάτοικοι στις Μοίρες, το Τυμπάκι και σε χωριά στο Ηράκλειο και κοντά στο νότιο Ρεθυμνο βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Μήνυμα εστάλη στα κινητά των κατοίκων, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας και να έχουν μαζί τους προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

seismos kriti.png

Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή προβλήματα, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής περιπολούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων. Σύμφωνα με το cretalive αναφέρθηκαν ζημιές σε καταστήματα στα Μάταλα.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή των 5,1 Ρίχτερ στη Κρήτη

Δεκάδες μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμοί. Οι τρεις ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ (3,5R στις 22:55, 3,1R στις 23:33 και 3,2R στις 23:51).

Στις 02:20 σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Μοιρών στο Ηράκλειο, στο ίδιο σημείο που έγινε χθες ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

Ο πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 02:53, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του το Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για μετασεισμική ακολουθία, μετά τα 5,1 Ρίχτερ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη

Τσελέντης: Θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Άκης Τσελέντης, τόνισε χθες πως θα γίνουν αντιληπτοί πολλοί μετασεισμοί, προσθέτοντας πως η ακολουθία ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες ενώ εφιστά την προσοχή στον «κακό δομικό ιστό» της περιοχής.

Παπαδόπουλος: Να υπάρξουν μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές

Την ανάγκη να υπάρξουν «μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές» επισήμανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος έγραψε μεταξύ άλλων ότι «επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές».

Στην Κρήτη σήμερα ο Λέκκας: «Παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μετά τον δυνατό χθεσινοβραδινό σεισμό στα νότια του νομού Ηρακλείου τόνισε πως ενημερώθηκε για τις περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Από το βράδυ της Τετάρτης παρατηρείται μία σεισμική διέγερση, στη συγκεκριμένη περιοχή, που σημειώθηκε επίσης ένας σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς οι ειδικοί «παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λέκκας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί την περιοχή για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS