Σε σκληρό lockdown από σήμερα Αχαΐα και Εύβοια - Ποια μέτρα ισχύουν

Σε σκληρό lockdown από σήμερα Αχαΐα και Εύβοια - Ποια μέτρα ισχύουν

Σε καθεστώς σκληρού lockdown μπαίνει από σήμερα η Αχαΐα, καθώς βρίσκεται στο επίπεδο "πολύ αυξημένου κινδύνου" με 732 ενεργά κρούσματα.

Στο ίδιο καθεστώς μπαίνει και η Εύβοια –πλην της Σκύρου-, ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές, με την Αχαΐα να σημειώνει σήμερα 95 νέες διαγνώσεις κοροναϊού και την Εύβοια να ακολουθεί με 56 κρούσματα. Στην Χαλκίδα, μάλιστα, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, με τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την Θεσσαλονίκη παρά τα 128 σημερινά κρούσματα, με τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας να την εξαιρούν -προς το παρόν- από την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Η επιδείνωση της επιδημίας στην περιοχή προχώρησε μεν σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, όμως προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση σε νοσηλείες. Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, συνεχίζουν να έχουν στο μικροσκόπιο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και να παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα, έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Ποια μέτρα ισχύουν

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία, ενώ παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και η εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS