Σε κρίσιμη καμπή η χώρα καθώς φουντώνει η πανδημία - Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύσουν από το Σάββατο

Σε κρίσιμη καμπή η χώρα καθώς φουντώνει η πανδημία - Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύσουν από το Σάββατο

Με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος πανδημίας

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χώρα έναντι της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς η επιμονή μεγάλου μέρους του πληθυσμού να μην κάνει το σωτήριο εμβόλιο εμποδίζει την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης βάζοντας την κοινωνία ολόκληρη σε επικίνδυνη τροχιά καθώς η πανδημία φουντώνει όσο μπαίνουμε στον χειμώνα.

Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων με στόχο να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το... αυτονόητο προστατεύοντας τους ίδιους αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία που υφίσταται τις συνέπειες της εμμονής κάποιων ή της διστακτικότητας άλλων.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν απο το Σάββατο

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες θα αρχίσουν να ισχύουν από το Σάββατο.

Οι περιορισμοί θα αφορούν όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, καθώς αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό.

-Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.

-Για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.

-Η επίδειξη αρνητικού τεστ είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Οι εξαιρέσεις: Πού θα μπαίνουν χωρίς τεστ οι ανεμβολίαστοι

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και οι θρησκευτικοί χώροι, Σε αυτούς τους χώρους, δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Σύσταση για χρήση μάσκας - Αυστηρότερα πρόστιμα

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, για όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές για καταστήματα που δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ ο κ. Πλεύρης προειδοποίησε ότι θα υπάρχει μηδενική ανοχή έναντι όσων δεν τηρούν τα μέτρα και επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να υπάρχει και η ταυτοπροσωπία.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας. Επίσης, πλήττεται η φήμη τους, αφού οι πελάτες θα ενημερώνονται για τα καταστήματα στα οποία έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Τι θα ισχύει στις αθλητικές εγκαταστάσεις

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα μέτρα που ισχύουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Έχει παρατηρηθεί στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ότι δεν τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα. Θα υπάρξει λοιπόν ποινή στις ομάδες, που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια. Αυτό θα συμβεί, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών, που ισχύουν στα γήπεδα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, καθώς απορρίτπει κατηγορηματικά ένα νέο, καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία lockdown.

Η ύπαρξη του εμβολίου είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι, τόνισε ο υπουργός, απευθύνοντας νέα έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Υπογράμμισε, επίσης, να μην αμελήσουν και την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, για να προχωρήσει ο κόσμος στην τρίτη δόση, η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Μέτρα για γιατρούς

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε χθες πως εκτός από τα κίνητρα προς ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -με τελευταίο τη δυνατότητα εφημεριών με την καταβολή 250 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους- παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο «επίταξης» γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Είμαστε έτοιμοι- αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν- να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα» υπογράμμισε ο Υπουργός, ενώ ανήγγειλε την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του μέτρου της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων τους με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS