Σε εφαρμογή το ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού -Οι γονείς θα ειδοποιούνται ότι ήρθε η ώρα για εμβόλιο

Σε εφαρμογή το ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού -Οι γονείς θα ειδοποιούνται ότι ήρθε η ώρα για εμβόλιο

Τρεις νέες ψηφιακές πλατφόρμες υγείας για παιδιά και εφήβους.

Aναλυτικότερα, ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης που συντελείται στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, ίσως το σημαντικότερο καθώς αφορά την υγεία παιδιών και νέων, έγινε με τις νέες πλατφόρμες που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού και το ψηφιακό Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.

Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες έρχονται να καλύψουν ένα τεράστιο κενό στην υγειονομική καταγραφή δεδομένων και προγραμματισμού για ότι πολυτιμότερο έχει μία χώρα τη νέα γενιά.

Με τα νέα αυτά ψηφιακά εργαλεία δίνεται πλέον η δυνατότητα σε γονείς και γιατρούς να οργανώνουν καλύτερα την υγειονομική φροντίδα των παιδιών χωρίς αναμονή , χωρίς ταλαιπωρία, προφορικές συνεννοήσεις και έλλειψη βάσης δεδομένων.

Η παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Όπως τονίστηκε, οι νέες υπηρεσίες αποτελούν το επόμενο βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης στο χώρο της υγείας και αποσκοπούν στην αναβάθμιση της πρόληψης, στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού πολιτικών υγείας, και στην ενίσχυση της διαφάνειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

Τι αλλάζει στα παιδικά εμβόλια

Με την υπουργική απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί οι γιατροί θα μπορούν από αύριο να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους. Η διαδικασία της καταχώρησης στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακή ενώ οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet μετά τις 10 Μαΐου.

Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας.

Tο νέο σύστημα -Οι γονείς θα ειδοποιούνται για το πότε πρέπει να κάνει εμβόλιο το παιδί

Οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους, και γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού. Περαιτέρω, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων θα πιστοποιείται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους με δεδομένα ακριβείας.

 

Η διαδικασία για τα παιδικά εμβόλια

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αρχικά ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο. Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρίζει την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζονται τυχόν επόμενες δόσεις, με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην εφαρμογή MyHealth.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαδικασία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να παρακολουθούμε την πορεία του κι αυτό είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπου αντιλαμβάνομαι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά. Και νομίζω ότι αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη ενημέρωσης των γονιών αλλά και των εφήβων, γιατί βρίσκονται εξάλλου και τα παιδιά σε μία ηλικία όπου αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του εμβολίου. Εκεί πιστεύω ότι θα χρειαστούμε μία ξεχωριστή καμπάνια. Αλλά φαντάζομαι ότι και μέσα από αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ακριβή στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ψηφιακό βιβλιάριο Υγείας

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται καταγράφεται σε έγχαρτα βιβλιάρια, με χειρόγραφες καταχωρήσεις των παιδιάτρων. Πλέον, με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Ατομικό δελτίο Υγείας Μαθητή

Πρόκειται για ένα ακόμα φυσικό έγγραφο το οποίο ο γονέας έπρεπε να προσκομίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του στο σχολείο. Πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS