Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών μετά την υποχρεωτικότητα - Τα στοιχεία που απομακρύνουν οριστικά το lockdown

Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών μετά την υποχρεωτικότητα - Τα στοιχεία που απομακρύνουν οριστικά το lockdown

Χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας.

Παρόλο που τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν αυξημένα και η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας εμφανίζονται αισιόδοξες για τη συνέχεια.

Το ενδεχόμενο επιβολής lockdown έχει απομακρυνθεί οριστικά καθώς το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δείχνει να επιφέρει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

Χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας, κατάσταση που δημιουργεί αισιοδοξία παρά την επιμονή της πανδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.196 νέα κρούσματα, 75 νεκροί και 690 διασωληνωμένοι. Η Αττική εξακολουθεί να κρατά τα πρωτεία με 1.845 μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει 1.030.

Η απόφαση για την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών σε συνδυασμό με την διανομή δύο δωρεάν self test σε όλους για τα Χριστούγεννα δείχνει ότι τις ημέρες των γιορτών τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική δραστηριότητα θα παραμείνουν ανοιχτές.

Στην κυβέρνηση περιμένουν την επιβεβαίωση του μοντέλου που έχουν επεξεργαστεί οι λοιμωξιολόγοι, το οποίο μέχρι τώρα δείχνει σταθεροποίηση και αρχή της κάμψης των επιδημιολογικών δεικτών μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά κατά τις γιορτές θα λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα σε όλη τη χώρα, μόνο φυσικά για εμβολιασμένους σύμφωνα με πληροφορίες του Star.

Επίσης δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για τα ρεβεγιόν και τα τραπέζια των γιορτών στα σπίτια, όπου θα μπορούν να πάνε εμβοιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Υπάρχει ισχυρή σύσταση, ωστόσο, για test και ελεγχόμενες συναθροίσεις, για αυτό ελήφθη και η απόφαση για τη χορήγηση δωρεάν self test.

Πιστοποιητικό μόνο με PCR

Η πίεση στους ανεμβολίαστους σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsit.gr η επιτροπή των ειδικών ζητεί προκειμένου να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους αυτό να αποδεικνύεται όχι με rapid test όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά με PCR.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα μπορεί κάποιος να ξεγελάσει το σύστημα προσκομίζοντας ένα rapid test για να αποφύγει τον εμβολιασμό του. Θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν το γνωστό το μοριακό τεστ το οποίο είναι και το πιο ακριβό από όλα και κοστίζει 60 ευρώ.

Εκτόξευση των ραντεβού μετά την υποχρεωτικότητα

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών φαίνεται πως ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση. Η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού πέρασε και με τη βούλα το βράδυ της Τετάρτης (01.12.2021) και εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε και μια εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που ίσως οδήγησε στην απόφαση για την υποχρεωτικότητα.

Η εκτίμηση αυτή αναφέρει ότι ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα σπεύσει να κάνει το εμβόλιο. Θα μείνουν δηλαδή λιγότεροι από 250.000 ανεμβολίαστοι, ο σκληρός πυρήνας που επιμένει να αρνείται επίμονα τον εμβολιασμό.

Αυτό φαίνεται να αποδεικνύεται και στην πράξη. Στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της υποχρεωτικότητας κλείστηκαν 17.500 ραντεβού από πολίτες άνω των 60 ετών, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, καθώς έχει τις περισσότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις, με το ΕΣΥ να δέχεται στις συγκεκριμένες περιοχές μεγάλη πίεση.

Συζητήθηκε επίσης αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο η κατάσταση στη Μακεδονία, ενώ πολύ καλύτερη δείχνει η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά η Αττική.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS