Θεσσαλονίκη - Παρέλαση: Εντυπωσίασαν τα άρματα και τα Rafale στην στρατιωτική παρέλαση

Θεσσαλονίκη - Παρέλαση: Εντυπωσίασαν τα άρματα και τα Rafale στην στρατιωτική παρέλαση

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο σημείο όπου και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις αλλά και επίσημοι, με επικεφαλής την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Με την ευρωπαϊκή διάσταση του αγώνα των Ελλήνων το 1940 και του Έπους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας στις θάλασσες και στον αέρα, που εκπέμφθηκε τόσο από τον πιλότο του αεροσκάφους επιδείξεως της Ομάδος Επιδείξεως Μεμονωμένου Αεροσκάφους «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας Επισμηναγό (Ι) Χριστόδουλο Γιακουμή στο χαιρετισμό του, όσο και από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η μεγαλειώδη παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες! Κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια της πανδημίας, καθώς τη μία χρονιά δεν έγινε ενώ πέρσι ήταν περιορισμένη μόνο στο στρατιωτικό της σκέλος.

Μια παρέλαση που φέτος χαρακτηρίστηκε από την παρθενική εμφάνιση τριών νέων οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων:

Των μαχητικών αεροσκαφών Rafale της 332 Μοίρας Παντός Καιρού.
Των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder-1A3
Των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Ασφαλείας Μ-1117 Guardian


Η εμφάνιση του θρυλικού μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, του μοναδικού σε κατάσταση πτήσεως Spitfire «ΜJ755», που ανακατασκευάστηκε για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Το μοναδικό αυτό αεροσκάφος, που είχε πετάξει πλήθος πολεμικών αποστολών από τη «γειτονική» Αεροπορική Βάση του ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα είναι η 113 Πτέρυγα Μάχης, πέταξε σήμερα ΔΥΟ φορές πάνω από το χώρο της παρελάσεως, συνοδευόμενο από ένα σύγχρονο μαχητικό της ΠΑ, ένα F-16 Block.52+ ADV της ιστορικής 335 Μοίρας «Τίγρης», συνδέοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το χθες και το σήμερα της ΠΑ, καθώς τα δύο μαχητικά είχαν πετάξει στις εποχές τους, με τα χρώματα της 335 Μοίρας!

Εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση των μηχανοκινήτων με τους χαλύβδινους θώρακες των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2A6HEL και των πεζοπόρων τμημάτων των κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων, των βατραχανθρώπων, των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των ΕΔ, αλλά και των Εθνοφυλάκων που ξεχώρισαν με το παράστημά τους και τον ενθουσιασμό τους.

Η Πολεμική Σημαία της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με μία ίλη Leopard-2A6HEL, μία ίλη Leopard-2A4 της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσεως» και άλλη μία Leopard-1A5 εντυπωσίασαν, όπως και μία Μοίρα Αυτοκινούμενου (Α/Κ) Πυροβολικού με μία Πυροβολαρχία Α/Κ ΠΒ Μ-109, μία Α/Κ ΠΒ PzH-2000GR, και μία με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS. Επίσης μία πυροβολαρχία Κ/Β εδάφους – αέρος Tor-M1 και μία HAWK-I. Ακολούθησε το Μηχανικό με γέφυρες Ribbon, οι Διαβιβάσεις με Λόχο με δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) τύπου “Sperwer” και η ΠΑ με μία πυροβολαρχία του συστήματος Κ/Β εδάφους – αέρος Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε ένα τάγμα σπουδαστών παραγωγικών σχολών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), για να ακολουθούσουν τα πεζοπόρα τμήματα από την 34η Μηχανοκίνητη

Ταξιαρχία Πεζικού και την επίλεκτη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος». Την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων του ΣΞ έκλεισαν οι Καταδρομείς της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών «Ελ Αλαμέϊν» καθώς και ένα Τάγμα Εθνοφυλακής με 4 λόχους Εθνοφυλάκων από Γ’ΣΣ, Δ’ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ.

Την ίδια ώρα πάνω από το χώρο της παρελάσεως πραγματοποίησαν επανειλημμένες διελεύσεις σχηματισμοί («τετράδες») μαχητικών αεροσκαφών Rafale, F-16C/D, Mirage-2000 και εκσυγχρονισμένα F-4E PI-2000 Phantom, καθώς και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) με επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΕΠ, ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και γενικής χρήσεως UH-1H Huey του 3ου ΤΕΑΣ, καθώς επίσης και ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού.

Ακολούθησε τμήμα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) με επικεφαλής την Πολεμική Σημαία της καθώς και η Σημαία και οι σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και ένας Ουλαμός με υποβρύχιους καταστροφείς της ΔΥΚ.

Η Σχολή Ικάρων με την Πολεμική Σημαία της και τμήματα Ικάρων και σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), καθώς και τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής με τμήμα Λιμενοφυλάκων και Ουλαμό της ΜΥΑ/ΛΣ και της ΜΕΑ/ΛΣ, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος με τμήματα της ΕΜΑΚ και της Σχολής Πυροσβεστών.

Στο πολιτικό σκέλος της παρελάσεως ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η διέλευση του Συλλόγου Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΥΣΟ), οι έφεδροι της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) αλλά και οι Έφεδροι Καταδρομείς του !

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχαν καταπλεύσει όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και τα αρματαγωγά «ΡΟΔΟΣ» και «ΣΑΜΟΣ» εκπροσωπώντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο το ΠΝ και τον Ελληνικό Στόλο.

Εκτός της παρουσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, στη σημερινή παρέλαση της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» σημειώθηκαν επίσης οι παρουσίες του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και του Κύπριου ομολόγου του Χαράλαμπου Πετρίδη, του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ.Άνθιμου, του Επιτρόπου της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, των συναδέλφων τους Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όλων των τοπικών πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών. Το γενικό πρόσταγμα της παρελάσεως είχε ο Υποστράτηγος Αριστείδης Ηλιόπουλος, Διοικητής της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ