Πυρκαγιά στα Βίλια: Άλλη μία νύχτα μάχης με τις φλόγες - Πάνω από 100.000 συνολικά τα καμένα στρέμματα δάσους

Πυρκαγιά στα Βίλια: Άλλη μία νύχτα μάχης με τις φλόγες - Πάνω από 100.000 συνολικά τα καμένα στρέμματα δάσους

Από το πρωί της Δευτέρας, η Πυροσβεστική δίνει υπεράνθρωπο αγώνα, καθώς η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχή βορειοανατολικά των Βιλίων συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα. Συγκεκριμένα, η φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Κάζα, που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια στον Προφήτη Ηλία.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις μαζί με 21 εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 167 Έλληνες πυροσβέστες και 60 οχήματα, 61 Ρουμάνοι πυροσβέστες και 18 οχήματα, 13 ελικόπτερα και οκτώ αεροπλάνα, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις για να περιορίσουν το συντομότερο δυνατό τη φωτιά και με τις λιγότερες απώλειες για τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.

«Συναγερμός» για την νέα φωτιά - Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα σημεία υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Το μέτωπο της φωτιάς, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και εκτείνεται περί τα 2,5 με 3 χλμ, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά σε Κιθαιρώνα και Βίλια.

Νωρίτερα, δόθηκε μέσω του 112 εντολή προληπτικής εκκένωσης των οικισμών Βίλια και Προφήτη Ηλία.

Η φωτιά ξέσπασε στον δρόμο προς τις Ερυθρές και κινήθηκε μέσα στο πυκνό δάσος. Έξω από τα Βίλια έχει στηθεί μία ζώνη άμυνας από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μπορέσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που πέρασε τη μία πλευρά του δρόμου. Η δύναμη και η ταχύτητα της πυρκαγιάς είναι τέτοια, που στο πέρασμα της καίει σπίτια και περιουσίες στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.
Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν ακόμα μία φορά μία τιτάνια μάχη με την πυρκαγιά.

Υπόνοιες για εμπρησμό

Εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν για μία ακόμα φορά τιτάνια μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς που εκτείνεται σε περίμετρο τριών χιλιομέτρων.

Στελέχη της περιφέρειας Αττικής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού, επισημαίνοντας ότι και αυτήν τη φορά η φωτιά ξέσπασε δίπλα στο δρόμο, στην παλαιά Εθνική Οδό, σε δύο διαφορετικές εστίες και σε απόσταση 200 μέτρων.
Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι. Στο δυτικό κομμάτι, όμως, δίνεται μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.
Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό καθώς και οκτώ αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

«Είδα με τα μάτια μου σπίτι κατεστραμμένο»
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Κάζα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Έχει μέτωπο περίπου 2,5 με 3 χλμ.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό του προφήτη Ηλία, ο οποίος είχε εκκενωθεί νωρίτερα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, είπε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ ότι είδε με τα μάτια του ένα σπίτι εντελώς κατεστραμμένο. Ωστόσο, δεν μπορούσε να έχει συνολική εικόνα των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα και «διένυσε» απόσταση 4 με 5 χλμ από το σημείο που ξεκίνησε στην περιοχή Κάζα.

Αντιδήμαρχος Βιλίων: Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού
Στα Βίλια σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κολοβεντζο έχει γίνει μόνο μερική εκκένωση και οι κάτοικοι βρίσκονται οι μισοί στη διασταύρωση των Βιλίων και οι άλλοι μέσα στον οικισμό. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού και πως σε αυτό συντείνουν η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και η δύναμη του αέρα.

Διακοπή κυκλοφορίας
Εξαιτίας της φωτιάς, τη τροχαία έχει επιβάλει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Έχεις διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος του κόμβου των Βιλίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Η φωτιά φαίνεται πως οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, και στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη αυτή τη στιγμή να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα και πεζοπόρα οχήματα. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Για την ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για αναζωπύρωση στο μέτωπο των τελευταίων ημερών ή για νέα εστία πυρκαγιάς.
την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν έως και τα 8 μποφόρ.

Μάλιστα, λίγο πριν τις 12:30 εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση στους οικισμούς Βιλίων και Προφήτη Ηλία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ