«Πλαφόν» και για πλειστηριασμούς - «Παγώνουν» αρχικά για δύο μήνες οι κατοικίες που βγαίνουν στο «σφυρί»

«Πλαφόν» και για πλειστηριασμούς - «Παγώνουν» αρχικά για δύο μήνες οι κατοικίες που βγαίνουν στο «σφυρί»

Διευρυμένη προστασία, που θα συμπληρωθεί με οιονεί «πάγωμα» των πλειστηριασμών, θα έχουν οι δανειολήπτες στη διάρκεια όλου του 2023.

Μετά το μέτρο της διεύρυνσης των κριτηρίων για την επιδότηση των δανειοληπτών στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, αλλά και το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»- πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα από τις τράπεζες, πλέον και ο «μπαμπούλας» των πλειστηριασμών βγαίνει από το προσκήνιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους τραπεζίτες υπήρξε και συμφωνία να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι πλειστηριασμοί. Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι εταιρείες διαχείρισης θα επιδείξουν μεγάλη αυτοσυγκράτηση στο μέτωπο των πλειστηριασμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έθεσαν όριο να μην προχωρήσουν σε κανέναν πλειστηριασμό για ακίνητα μέχρι και 80.000 ευρώ. Το όριο αυτό δίνει ένα ακόμη μήνυμα προστασίας των πολιτών που έχουν δάνεια με υποθήκη την κύρια ή και τη δευτερεύουσα κατοικία, η οποία δεν απειλείται να βγει στο σφυρί.
 

Δεσμεύσεις

Η δέσμευση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης αφορά το διάστημα από 15 Μαΐου μέχρι και 12 Ιουλίου - διάστημα της εκλογικής διαδικασίας, κατά το οποίο δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός. Και αργότερα, ωστόσο, οι πλειστηριασμοί θα γίνουν με πολύ αργό βηματισμό, καθώς ακολουθεί ο Αύγουστος, οπότε δεν γίνονται πλειστηριασμοί, κατόπιν μπαίνουμε σε νέα προεκλογική περίοδο ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ επίσης «νεκρός» μήνας για πλειστηριασμούς είναι και ο Δεκέμβριος.

Με βάση όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα, τραπεζίτες και servicers που μίλησαν στην «Α» εκτιμούν ότι συνολικά οι πλειστηριασμοί τη φετινή χρονιά δεν θα ξεπεράσουν τις 40.000. Σημειώνεται δε ότι το μέγεθος αυτό μπορεί τελικά να είναι σημαντικά χαμηλότερο, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις που προωθούν οι χρηματοδοτικοί φορείς είναι το κύριο εργαλείο για την είσπραξη οφειλών και γίνονται ακόμη πιο αποτελεσματικές με τα τελευταία μέτρα των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, και τα ρυθμισμένα δάνεια που τηρούν τη ρύθμισή τους θα εμπίπτουν στο «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων, άρα οι δανειολήπτες αυτοί θα έχουν ένα επιπλέον εφόδιο για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Ανατροπή

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που κυριαρχούσε πρόσφατα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να νομιμοποιήσει τις εταιρείες διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια. Μετά την απόφαση αυτή υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων από την αντιπολίτευση και άλλους φορείς ότι 700.000 ακίνητα κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό. Το μέγεθος αυτό όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά το ύψος των πλειστηριασμών που θα διενεργηθούν φέτος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο και από τους 180.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της doValue, Θεόδωρος Καλαντώνης, ανέφερε ότι την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό περίπου 100.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι εμπορικά και τα μισά οικιστικά. Σημειώνεται ότι οι servicers διαχειρίζονται σήμερα δάνεια με εξασφαλίσεις σε 600.000 ακίνητα. Περίπου το 80% των δανείων αυτών είναι ρυθμισμένο ή θα ρυθμιστεί με κάποιας μορφής συναινετική συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι 100.000 ακίνητα περίπου θα βρεθούν αντιμέτωπα με πλειστηριασμό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ