Πανεπιστήμια: Αλλαγή εικόνας σε σχέση με το 2019 - Πώς η αστυνομία «έσπασε» την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ

Πανεπιστήμια: Αλλαγή εικόνας σε σχέση με το 2019 - Πώς η αστυνομία «έσπασε» την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ

Δεκάδες καταλήψεις, οπλοστάσια ή ορμητήρια και συμμορίες που επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο κάθε είδους διέλυσαν την περασμένη τετραετία οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στους χώρους δημόσιων πανεπιστημίων ή περιμετρικά των ιδρυμάτων, με στόχο την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, προσπάθεια που άλλαξε ριζικά την εικόνα σε σύγκριση με το 2019.

Τη στιγμή που εκτυλίσσεται η δημόσια συζήτηση για το πώς θα εξελιχθεί ο επικουρικός ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα αδημοσίευτα απολογιστικά στοιχεία από αστυνομικές υπηρεσίες ανά τη χώρα φανερώνουν πως ανάμεσα στον Ιούλιο του 2019 έως στις αρχές του φετινού Ιουλίου αντιμετωπίστηκε σειρά εστιών ανομίας οι οποίες διατάρασσαν την εκπαιδευτική λειτουργία των ΑΕΙ και την ομαλή καθημερινότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μολονότι τα προβλήματα σαφώς δεν έχουν λυθεί ακόμα, από τα στατιστικά δεδομένα και από συζητήσεις με έμπειρους αξιωματικούς προκύπτει πως στην Αττική μόνο εκκενώθηκαν τουλάχιστον τρεις καταλήψεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απετράπη μία απόπειρα νεαρών να κατεδαφίσουν τοίχο ώστε να χτίσουν δικό τους «στέκι» μέσα στο ίδρυμα, ενώ διαλύθηκε η διπλή κατάληψη της διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του κτιρίου «Τοσίτσα».

Συνελήφθησαν επίσης οι καταληψίες της πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, ενώ έγινε εκκαθάριση στην αποθήκη του εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν 25 βόμβες μολότοφ και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, σιδερολοστοί και σιδερόβεργες, βαριοπούλες, σφυριά και πριόνια.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από επέμβαση αστυνομικών τέθηκε τέλος στην «ιστορική» κατάληψη στο Βιολογικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, η οποία διήρκεσε 34 χρόνια, ενώ διαλύθηκαν καταλήψεις στην πρυτανεία, σε εργαστήριο του τμήματος φαρμακευτικής και σε κτίριο που ιδρύματος πολύ κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, δηλαδή κοντά στην «καρδιά» της πόλης.

Πόλεμος στις συμμορίες

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως οι επεμβάσεις εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων συνοδεύτηκαν την προηγούμενη τετραετία από τη συστηματική καταπολέμηση εγκληματικών κυκλωμάτων τα οποία εκμεταλλεύονταν το κλίμα ατιμωρησίας που επικρατούσε παλαιότερα γύρω από τα ΑΕΙ, χρησιμοποιώντας πανεπιστημιακούς χώρους ως «άσυλο» για τη δράση τους.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., που έχει γνώση των επιχειρήσεων, περιμετρικά μεγάλων δημόσιων πανεπιστημίων τοποθετούνται σταθερά δυνάμεις που υπηρετούν και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ σε περιπτώσεις εκδηλώσεων που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως προκάλυμμα για τη δράση συμμοριών η αστυνομική παρουσία εντείνεται μέσω επιπλέον περιπολιών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις κατασχέθηκαν περισσότερα από 2,5 κιλά ηρωίνης, σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης και άλλα ναρκωτικά, ενώ σε σειρά παρεμβάσεων στις φοιτητικές εστίες του ιδρύματος εξαρθρώθηκαν ομάδες που εμπορεύονταν μεγάλους όγκους λαθραίων τσιγάρων.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στις εστίες στου Ζωγράφου και στην οδό Ούλωφ Πάλμε, για την καταπολέμηση συμμοριών που χρησιμοποιούσαν τους χώρους ως «προστατευμένα» ορμητήρια ώστε να διαπράττουν ληστείες, κλοπές και εμπόριο ναρκωτικών, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με την απειλή όπλου.

Το ευρύτερο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια των πανεπιστημίων εντάσσεται, όπως προδίδουν τα αδημοσίευτα συγκεντρωτικά στοιχεία, σε μία ευρύτερη στρατηγική απελευθέρωσης δημόσιων και ιδιωτικών χώρων που τελούν υπό κατάληψη.

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Ιούλιο του 2019 έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 39 καταλήψεις δημόσιων και ιδιωτικών ακινήτων, εκ των οποίων οι 27 στην Αττική και πέντε στη Θεσσαλονίκη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ