Πανδημία: Τα εμβόλια δεν είναι πειραματικά - Πρωτοβουλία γιατρών για ενημέρωση του κόσμου face to face

Πανδημία: Τα εμβόλια δεν είναι πειραματικά - Πρωτοβουλία γιατρών για ενημέρωση του κόσμου face to face

Η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα και δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια τονίζουν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια που χορηγούνται για τον κοροναϊό, έχουν πάρει έγκριση και δεν είναι πειραματικά. Σημειώνουν επίσης, σχετικά με τον εμβολιασμό, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι καινούργιο που ισχύει μόνο για την περίπτωση του κοροναϊού, αλλά υπάρχουν ήδη 11 υποχρεωτικά εμβόλια που κάνουμε όλοι.

Οι ειδικοί ωστόσο, τονίζουν, ότι ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση για τις λεπτομέρειες που ενδεχομένως να αγνοεί κι αυτές αφήνουν κενά, ώστε να γίνονται πιο εύπιστοί σε fake news σχετικά με την πανδημία και τα εμβόλια.

Το ζήτημα της ενημέρωσης, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, τόνισαν μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Σορβόνης και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται. Τα εμβόλια δεν είναι πειραματικά, έχουν πάρει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική και έχουμε κάνει πρόοδο σαν ιατρική κοινότητα για να αντιληφθούμε γρήγορα τις σπάνιες επιπλοκές του εμβολίου.», τόνισε αρχικά ο κ. Γεροτζιάφας.

«Σε εκδήλωση στην Ικαρία διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί. Έχουμε καθήκον σαν γιατροί να βγούμε μπροστά και να ενημερώσουμε τον κόσμο face to face. Το ζήσαμε, είδαμε μετά την εκδήλωση το κλίμα να αλλάζει», τόνισε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν 11 υποχρεωτικά εμβόλια. Η υποχρεωτικότητα βασίζεται στο σε 2 αντιλήψεις. Υπάρχει πανδημία; ναι. Είναι σοβαρό νόσημα ο covid; ναι. Έχουμε προχωρήσει στη θεραπεία; ναι. Συγκροτούμε ένα τρίπτυχο που λέγεται εμβολιασμός και πρόληψη – ανίχνευση των ανθρώπων που νοσούν και γρήγορη θεραπεία. Σε αυτή τη φάση είναι υποχρεωτικός, το πως θα εφαρμοστεί είναι πολιτικό ζήτημα», σημείωσε.

Τρίτη δόση
Για τη διάρκεια προστασίας που παρέχει το εμβόλιο ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «είναι ανοιχτό ζήτημα η διάρκεια της ανοσίας, δεν έχουμε σαφή απάντηση».

Ερωτηθείς αν θα έχουμε κάθε χρόνο εμβόλιο ανέφερε πως: «Η τρίτη δόση χορηγείται λόγω του στελέχους Δέλτα που είναι πιο πολύ μεταδοτικό και έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα. Χορηγώντας την τρίτη δόση ενισχύουμε την απάντηση του οργανισμού. Είναι θέμα ποσοτικό. Δεν ξέρουμε πότε θα προκύψουν οι μεταλλάξεις. Το σημαντικό είναι ότι τα εμβόλια με την mRNA τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα οι κατασκευαστές τους μπορούν να φτιάχνουν τροποποιημένες εκδόσεις τους πολύ γρήγορα.»

«Ο στόχος του εμβολιασμού είναι να καλύψουμε το μέγιστο ποσοστό του πληθυσμού για να μην νοσήσουν σοβαρά, να μην μεταδίδουν τόσο. Δεν κυνηγάμε έναν ιό, θεραπεύουμε (παράλληλα) ασθενείς. Και να προστατέψουμε τους ανθρώπους από βαρύ covid. Αυτοί είναι οι στόχοι του εμβολιασμού. Το να εμβολιαστούμε γρήγορα σημαίνει ότι θα περάσουμε το 4ο κύμα σε μια ελεγχόμενη πίεση του ΕΣΥ.», υπογράμμισε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Να κάνουν μια δόση εμβολιασμού», όσοι έχουν νοσήσει. «Η ανοσία του να έχεις νοσήσει κρατάει 6 μήνες», πρόσθεσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ