ΟΑΚΑ: Αποκαλυπτικό το πόρισμα που οδήγησε στο κλείσιμό του - Τι θα γίνει με τους αγώνες και τις συναυλίες

ΟΑΚΑ: Αποκαλυπτικό το πόρισμα που οδήγησε στο κλείσιμό του - Τι θα γίνει με τους αγώνες και τις συναυλίες

Άγνωστο παραμένει ακόμα πότε θα ανοίξει τελικά το ΟΑΚΑ, καθώς πρώτα πρέπει να βγει το πόρισμα της επανεξέτασης ειδικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο στέγαστρο Καλατράβα, όπου εντοπίζεται και το πρόβλημα.

Ωστόσο, αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα που οδήγησε στο να μπει «λουκέτο» τελικά στο ΟΑΚΑ.

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» αποκαλύπτει το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ που οδήγησε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ.

Ειδικότερα, το πόρισμα δείχνει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο στέγαστρο, καθώς η μεταλλική κατασκευή του, όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου, δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας.

ΟΑΚΑ: Αναλυτικά τι αναφέρει το πόρισμα

«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας (έλεγχος με ελαστική και πλαστική αντοχή των διατομών των τόξων).

Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκή σύνδεση των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της έβδομης έκδοσης της στατικής του μελέτης.

Επιπλέον, με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης, προκύπτει πως η κατάσταση αυτή επιτείνεται από την ύπαρξη σημαντικών μη αποδεκτού χαρακτήρα αστοχιών συνδέσεων (δηλαδή ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, προεντεταμένοι κοχλίες χωρίς προένταση, κοχλιωτές συνδέσεις μη αποδεκτού τύπου), οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν σημαντικά την ήδη επισημανθείσα περιορισμένη κανονιστική στατική επάρκεια των φορέων. Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».

ΟΑΚΑ: Το πόρισμα για το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο

«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας με βάση την ελαστική αντοχή των διατομών των τόξων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των διατομών διαπιστώνεται οριακή στατική επάρκεια.

Ωστόσο, αν και με βάση την κατηγοριοποίηση των διατομών των τόξων είναι κανονιστικά αποδεκτή η χρήση πλαστικών αντοχών στους ελέγχους επάρκειας, θα πρέπει να τονιστεί πως η ανάπτυξη σημαντικών πλαστικών παραμορφώσεων σε ένα έντονα θλιβόμενο μέλος όπως το τόξο ανάρτησης είναι αμφίβολη και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μη συντηρητική.

Επιπλέον εντοπίστηκε ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφέδρανα των τόξων. Οι συγκεκριμένες ανεπάρκειες δεν σχετίζονται με κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρονται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Επίσης, με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα διάβρωσης των διατάξεων αγκύρωσης στη βάση των αναρτήρων, με ενδεχόμενη επίδραση του εσωτερικού της αγκύρωσης αλλά και στο σώμα των αναρτήρων.

Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαίο για την επισκευή των προβληματικών σημείων τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα που δημοσιεύει η Καθημερινή.

Γιάννης Βρούτσης: Ευελπιστούμε να ανοίξει το ποδηλατοδρόμιο εντός του 2024

Τη Δευτέρα 2/10, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, μίλησε για τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως θα διατεθούν 57 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, τονίζοντας ότι «ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το ποδηλατοδρόμιο».

Ωστόσο, απ’ όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης προκύπτει πως το ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό όλο το 2024.

Ο ίδιος σημείωσε πως για τις ομάδες που πλήττονται άμεσα με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, όπως ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ στο χάντμπολ, ξιφασκία, ταεκβοντό κλπ. θα βρεθούν λύσεις είτε Περιφερειακά, είτε σε δήμους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες και τις προπονήσεις.
Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης, η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των συλλόγων να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

Τι θα γίνει με τη μεγάλη συναυλία των Coldplay

Σημειώνεται πως το καλοκαίρι του 2024 είναι προγραμματισμένη στο ΟΑΚΑ η μεγάλη συναυλία των Coldplay στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η εταιρεία παραγωγής Hight Priority Promotions εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ενημερώνοντας το κοινό πως ακόμα δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

ΟΑΚΑ: Τα αποτελέσματα έρευνας του 2020
Τεχνική εταιρεία είχε πραγματοποιήσει ειδική μελέτη για το OAKA το 2020 και στη συνέχεια κατέθεσε τα αποτελέσματα στην γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.

Σημειώνεται πως αρχικά κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο.

Το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Νέα μελέτη που είχε ανατεθεί τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023 αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Το συμπέρασμα από την μελέτη ήταν ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ