Καθαρά Δευτέρα: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ -Τι ισχύει με το πέταγμα του χαρταετού

Καθαρά Δευτέρα: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ -Τι ισχύει με το πέταγμα του χαρταετού

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει, ωστόσο τίποτα φέτος δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες χρονιές, αφού τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό δεν επιτρέπουν χαλάρωση, ειδικότερα αυτήν την περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.633 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίστηκαν την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, παρατείνοντας έτσι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Αυτό άλλωστε τονίζουν και οι ειδικοί οι οποίοι απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για για αυστηρή τήρηση των μέτρων.


Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε ο καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σε πρόσφατη συνέντευξή του, δύσκολα «η κατάσταση θα καλυτερεύσει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα». Γι' αυτόν τον λόγο η θέση της επιστημονικής κοινότητας είναι, όπως και την Τσικνοπέμπτη, ο εορτασμός για τα Κούλουμα να γίνει στα... μπαλκόνια και σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Θέμα περί απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στο τραπέζι, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι να αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ειδική αναφορά για το θέμα θα γίνει αύριο και από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις προς τους πολίτες.

Καθαρά Δευτέρα: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ
Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
  • Μετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
  • Μετακίνηση εκτός νομού προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων
    Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση. Επομένως δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο νομό για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρα.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός δήμου

Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τροποποιήσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις εντός του δήμου κατοικίας, σε πλαίσιο τον μέτρων για να αποφευχθούν οι μακρινές και άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα όσον αφορά στις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κτλ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του. Σ' αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται φέτος και το πέταγμα του χαρταετού.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Συνεπώς, το πέταγμα του χαρταετού δεν δικαιολογείται με την χρήση SMS, εκτός αν κάποιος διαμένει κοντά σε χώρο που παρέχει αυτή τη δυνατότητα και μπορεί να μετακινηθεί είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS