ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Ολο το σχέδιο -Η επίταξη, οι δομές στα νησιά και τα κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα

Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων στο μεταναστευτικό/προσφυγικό έφτασε, αν δεν έχει ήδη εκπνεύσει.

Η κυβέρνηση με την επίταξη περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο για την κατασκευή των κλειστών κέντρων επιχειρεί να δείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της για την αντιμετώπιση της κατάστασης και πίστη ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, κρίθηκε αναγκαίο να επιταχύνει τις διαδικασίες του καθώς πλησιάζει η άνοιξη και οι ροές αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου.

Το κλειδί του προσφυγικού στην ΕΕ
Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα, το κλειδί κρατούν η ΕΕ και η Τουρκία, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και να δώσει ανάσα στα νησιά που έχουν επωμιστεί όλο το βάρος τα τελευταία χρόνια.

Δύο μήνες δεν βρέθηκε λύση με τις τοπικές κοινωνίες
Πριν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με την περιφέρεια και τους δήμους των τριών νησιών για δύο μήνες χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή. Έτσι η επίταξη κατέστη μονόδρομος πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που δηλώνουν κουρασμένες από μια κατάσταση πέντε ετών.

Παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί, στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν αισιόδοξα πως «όταν αναπτυχθεί το πλήρες σχέδιο, τα κλειστά κέντρα λειτουργήσουν και κλείσουν οι ανοιχτές δομές, οι κάτοικοι των νησιών μας θα δουν την κατάσταση να αλλάζει προς το καλύτερο». Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Οι εργασίες για την κατασκευή τους θα ξεκινήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το καλοκαίρι.

Επόμενο βήμα η αποσυμφόρηση των νησιών
Κυρίως, όμως, θα πρέπει να αποδώσει η αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της επιτάχυνσης των επιστροφών και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 40 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οι δομές που θα κατασκευαστούν είναι χωρητικότητας 20 χιλιάδων ατόμων. Άρα θα πρέπει άμεσα να επιτευχθεί η επιτάχυνση των επιστροφών και να εξεταστούν με μεγάλη ταχύτητα τα αιτήματα ασύλου που εκκρεμούν, ειδικά αν συνυπολογιστούν οι νέες αφίξεις. Είναι απαραίτητο κάθε μήνα να μετακινούνται μερικές χιλιάδες άτομα είτε έχοντας λάβει άσυλο και άρα το δικαίωμα να πάνε οπουδήποτε στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, είτε να μπουν στην διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία ή την χώρα καταγωγής τους.

Κλειστές δομές στην ενδοχώρα
Σε δεύτερο στάδιο είναι η υλοποίηση των κλειστών δομών στην ενδοχώρα. Στο συρτάρι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχουν τα σχετικά σχέδια, καθώς η σχετική προεργασία έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια και έχουν εντοπιστεί οι χώροι σε όλες τις περιφέρειες, από τις οποίες εξαιρούνται η Θράκη και όσες ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Από τις 20 χιλιάδες που είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία και σπίτια οι 9 χιλιάδες. Βέβαια και το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές και οι βουλευτές τις έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση.

Κρήτη, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα οι πρώτες περιφέρειες που θα κληθούν να συνεισφέρουν
Οι τελικές αποφάσεις για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αναμένεται να ληφθούν τον Μάρτιο. Κρήτη, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα είναι οι πρώτες περιφέρειες που θα κληθούν να συνεισφέρουν στην διαχείριση της κατάστασης. Μάλιστα, χωρίς πράξη νομοθετικού περιεχομένου και επίταξη περιοχών διότι υπάρχουν -έχουν ήδη εντοπιστεί- εγκαταστάσεις και εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και μπορούν να δημιουργηθούν εκεί τα κλειστά κέντρα.

Μεταναστευτικό: Αντιδρούν για τις κλειστές δομές σε Λέσβο και Χίο -Τι αποφάσισαν τα δημοτικά συμβούλια

Τη διαφωνία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους προκειμένου να δημιουργήσει ελεγχόμενες κλειστές δομές που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, επαναβεβαίωσαν τα δημοτικά συμβούλια της δυτικής Λέσβου και της Χίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες η ανακοίνωση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών δομών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική» και «απαράδεκτη» απόφαση, ενώ στη Χίο ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος τόνισε ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης».

Λέσβος: Συνεδρίασαν τα δημοτικά συμβούλια -Οι αποφάσεις
Χθες βράδυ και μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για επίταξη εκτάσεων στην περιοχή Καράβα της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί νέο κλειστό – ελεγχόμενο κέντρο φιλοξενίας Μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν δύο κρίσιμες συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων της Λέσβου. 

Κάθετα αντίθετη η δυτική Λέσβος
Το Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, συζήτησε  το θέμα εκτάκτως στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην Αγία Παρασκευή και έλαβε ομόφωνα την απόφαση:

-Να μην συμμετέχει ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης στην Αθήνα.

-Λαϊκή Συνέλευση την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Μανταμάδο.

-Έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί.

-Περιφρούρηση της περιοχής της Καράβας για το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποτραπούν ενέργειες κατασκευής της δομής.

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Δεν θέλω να είμαι δήμαρχος στο «Ellis island»

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν επιθυμεί να παραμείνει δήμαρχος του Ellis Island όπως το χαρακτήρισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα φτάσει ακόμη και σε παραίτηση, ζητώντας από το Δημοτικό συμβούλιο να τον ακολουθήσει.

Ειδικότερα ανέφερε: «Ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου να μην παραστώ στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα, πράγμα που εγκρίθηκε ομόφωνα. Καλώ τον κ. Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση. Άλλωστε εκτός από "αντισταθμιστικά" και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει. Συνέλευση Τετάρτη, 19.00,στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης: Διχαστικό κλίμα

Την ίδια ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, όπου παρέστη και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, επικράτησε διχαστικό κλίμα παρά το κάλεσμα του δημάρχου στην αρχική του τοποθέτηση να υπάρξει ενότητα.

Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλο της παράταξης της δημοτικής αρχής με πρώτο τον πρόεδρο Δημ. Χατζηγιάννη, χαρακτήρισαν την επίταξη ως μία πράξη συμβατή με το σύνταγμα, αν και εφαρμόζεται σε ακραίες περιπτώσεις όπως είπαν, ωστόσο σημείωσαν ότι μπροστά μας πλέον δεν έχουμε μόνο σχέδια της κυβέρνησης αλλά και προσπάθεια υλοποίησης. Τόνισαν δε, ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να διεκδικούμε μεν το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, όμως θα πρέπει να βλέπουμε και την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και το ενδεχόμενο το σχέδιο της κυβέρνησης να πετύχει.

Μία δεύτερη ομάδα δημοτικών συμβούλων, ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Βάλεσης, καταδίκασε απερίφραστα τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τόνισε ότι ίσως η απάντηση στις μεθοδεύσεις που γίνονται είναι ο δρόμος της παραίτησης για το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή.

Κάθετα αντίθετες στο ζήτημα της επίταξης το οποίο όπως είπαν θυμίζει άλλες εποχές απολυταρχικών καθεστώτων και πολέμων, ήταν οι αριστερές παρατάξεις «Με πυξίδα τον πολίτη» της Ερ. Χιωτέλλη, «Λαϊκή Συσπείρωση» της Ν. Τσιριγώτη και «Επανεκκίνηση» του Κώστα Αστυρακάκη.

Συμμετοχή δημάρχου στη σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα

Διχασμένο ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο και ως προς το ζήτημα της συμμετοχής του δημάρχου στη σύσκεψη της Αθήνας. Ο ίδιος ο Δήμαρχος πάντως και τα περισσότερα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχ. Μαμάκος ήταν υπέρ της συμμετοχής η οποία σημείωσαν είναι απαραίτητη ώστε να γίνει αντιληπτή η θέση της δημοτικής αρχής για το ζήτημα των δομών.

Η απόφαση
Τελικά κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ουσιαστικά την πρόταση την πάγια θέση που είχε εκφράσει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις δηλαδή:

-Καμία νέα δομή στο νησί

-Έλεγχος των ΜΚΟ

-Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων

-Κλείσιμο όλων των δομών στο Δήμο Μυτιλήνης

Ενώ επιπλέον με 18 ψήφους υπέρ ενέκρινε και τη συμμετοχή του δημάρχου στη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Αθήνα την Πέμπτη.

Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε η καταδίκη της επίταξης, οι παρατάξεις Λαϊκή Συπείρωση και «Με πυξίδα τον Πολίτη».

Χίος: Το δημοτικό συμβούλιο μπλοκάρει δικαστικά την επίταξη
Την κατηγορηματική αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στο «17» εξέφρασε κατά πλειοψηφία αργά το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Έπειτα από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων των δημοτικών συνδυασμών το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε απόφαση στην οποία καταγγέλλονται οι κινήσεις της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι τορπιλίζονται τα μέτρα εμπιστοσύνης που είχε εξαγγείλει ο Νότης Μηταράκης πριν από δύο εβδομάδες ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του ΤΕΕ προκειμένου να μπλοκαριστεί η επίταξη καθώς και κάθε άλλη δικαστική πράξη που σχετίζεται με αυτή. 

Εκτός των άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής ενώ καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση. 

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρόντων συμβούλων με τον σύμβουλο της πλειοψηφίας και αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ξενάκη να διευκρινίζει πριν την αποχώρηση του ότι αν ήταν παρών δεν θα ψήφιζε υπέρ της πρότασης των επικεφαλής ως μη συμφέρουσα για τη Χίο και τους κατοίκους της ενώ διαφώνησε και ο αντιδήμαρχος Ιωνίας Γιώργος Κλιαμενάκης.

Διαφορετικό ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση το οποίο ψηφίστηκε και από τη Χιακή Συμπολιτεία.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαιοσύνην μάθετε...

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η Δέσπω και η Μόσχω: Οι ηρωίδες του Σουλίου

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS