Μετάλλαξη Όμικρον: Επέκταση έως τις 23 Ιανουαρίου τα υφιστάμενα μέτρα - Καμία μεταβολή στα πρόστιμα των 60άρηδων

Μετάλλαξη Όμικρον: Επέκταση έως τις 23 Ιανουαρίου τα υφιστάμενα μέτρα - Καμία μεταβολή στα πρόστιμα των 60άρηδων

«Πάμε σε μία αξιολόγηση των μέτρων εβδομάδα- εβδομάδα», εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ως την Κυριακή 23 Ιανουαρίου αντί αυτά να έληγαν, όπως είχε καθοριστεί, στις 17 Ιανοαυρίου.

Έτσι λοιπόν παραμένει σε ισχύ το υπάρχον πλαίσιο.

Εργασία
Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως και 50%
Εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου.

Εστίαση - διασκέδαση
Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Απαγόρευση της μουσικής
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής για τους εργαζόμενους στην εστίαση,
Πελάτες μόνο καθήμενοι - απαγόρευση ορθίων πελατών
Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.

Γήπεδα
Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Επίσκεψη στις μονάδες μόνο με τη διενέργεια PCR test διάρκειας 48 ωρών.

Νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα
Απαγόρευση εισόδου για τους ιατρικούς επισκέπτες
Εντατικοποίηση των ελέγχων στα επισκεπτήρια.

Σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, αλλά και όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Πάρτι
Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Φρένο από τις εισαγωγές
Η τρέχουσα χρονική περίοδος, η οποία προβλέπεται ως περίοδος κορύφωσης του πανδημικού κύματος (μέχρι τα τέλη Γενάρη) εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον», αλλά και ο υψηλός αριθμός εισαγωγών νέων ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κράτησαν προς το παρόν συγκρατημένους αμφότερους ειδικούς και κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο μερικής χαλάρωσης ή ακόμη και άρσης κάποιων περιορισμών, καθώς δεν θέλησαν να εκπέμψουν ένα λάθος μήνυμα, τη στιγμή που δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη πλήρως το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, στις αρχές της εβδομάδας.

Πρόωρη χαλάρωση
Εξάλλου, πυκνώνει για την κυβέρνηση το διάστημα αξιολόγησης των περιοριστικών μέτρων, καθώς αυτό θα λαμβάνει πλέον χώρα σε εβδομαδιαία βάση. «Πάμε σε μία αξιολόγηση των μέτρων εβδομάδα- εβδομάδα. Κρίθηκε και από την Επιτροπή, αλλά και από την Κυβέρνηση, ότι ήταν πρόωρο να πάμε σε μία χαλάρωση» εξήγησε σχετικά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». «Με όλα αυτά κρίθηκε, σωστά, ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτήν την εβδομάδα και για την ουσιαστική συνέπεια και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει αυτό, αλλά κυρίως και για το συμβολισμό που θα εξέπεμπε σε επίπεδο κοινωνίας» περιέγραψε ακόμη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι «η «Δέλτα» εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» και το νέο έτος.

Πρόστιμα στους 60άρηδες
Χωρίς καμία αναβολή, πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών θα ξεκινά να βεβαιώνει η ΑΑΔΕ από τη Δευτέρα, καθώς τίθεται κανονικά σε εφαρμογή το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης» ξεκαθάρισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε ότι «από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων, οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό».

Eπέκταση υποχρεωτικότητας
Παράλληλα με την εκκίνηση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, εξακολουθεί να συζητείται και η επέκτασή του για άλλες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως με ηλικιακά κριτήρια, με την κυβέρνηση να έχει «στοχεύσει» κατά καιρούς τους πολίτες άνω των 50 ετών. «Είναι κάτι το οποίο παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό» περιέγραψε χθες ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αν και το χαρακτήρισε ως τελευταίο καταφύγιο, συμπληρώνοντας ακόμη πως «στην παρούσα φάση, μόνο ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών», η όποια επέκταση του μέτρου.

Την ίδια ώρα, στην πρόσληψη 500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλύψουν τα κενά από νοσήσεις λόγω κοροναϊού προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να μην παρουσιαστούν αρρυθμίες στο εκπαιδευτικό έργο. «Μας απασχόλησε η λειτουργία των σχολείων διότι εκεί υπάρχουν νοσούντες εκπαιδευτικοί και γι' αυτό προχωράμε σε προσλήψεις αναπληρωτών» υποστήριξε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ έκανε γνωστό ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις δεν θα είναι τρίμηνης διάρκειας, αλλά οι προσλήψεις αφορούν στο καθεστώς των αναπληρωτών καθηγητών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS