Lockdown: Χαλάρωση μετ' εμποδίων - «Ελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις - «Φρένο» στις κατακόκκινες περιοχές

Lockdown: Χαλάρωση μετ' εμποδίων - «Ελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις - «Φρένο» στις κατακόκκινες περιοχές

Συνεχίζονται οι απαγορεύσεις σε Θεσσαλονικη, Πάτρα και Κοζάνη

Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το σχέδιο - αποσυμπίεσης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια «χαλάρωσης».

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση του υουργείου Υγείας υπερτόνισε το έντονο επιδημιολογικό φορτίο που φέρουν οι συγκεκριμένες περιοχές, ανακοινώνοντας παράλληλα κι άλλους δήμους που μπαίνουν σε σκlηρό lockdown.

Tην σκυτάλη πήραν οι Εμπειρογνώμονες που έπειτα από μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια και του Άδωνι Γεωργιάδη, εισηγήθηκαν την αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και την συνέχιση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας .

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων, καθιστώντας σαφές ότι εάν διαπιστωθούν φαινόμενα συνωστισμού η αυστηροποίηση των μέτρων θα επανέλθει:

« Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία όπου μπορεί να μαζεύονται μόνο οι δημότες ή να μας λένε ότι μαζεύονται μόνο οι δημότες των δήμων οι οποίοι είναι παράκτιοι. 'Αρα, με τον ίδιο τρόπο, θα το ξαναπώ, που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ελεύθερες μετακινήσεις στην υπόλοιπη χώρα από το Σάββατο - Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί από το Σάββατο, οι πολίτες θα μπορούν πλέον να μετακινηθούν και εκτός των δήμων, προκειμένου να ασκηθούν.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά και μόνο τα Σαββατοκύριακα καθώς, όπως προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, εάν παρατηρηθούν εικόνες που μπορεί να διακινδυνεύσουν την πορεία της πανδημίας, θα αρθεί.

«Σύμμαχός» μας ο καιρός στην μερική χαλάρωση του lockdown, καθώς από αύριο θα έχουμε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.

Με αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό «6» θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα εκτός δήμου για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο. Στο αυτοκίνητο επιτρέπονται έως τρία άτομα εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, ενώ υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας.

Από τη Δευτέρα τα καταστήματα του λιανεμπορίου σηκώνουν ρολά και θα μπορούν να υποδέχονται πελάτες. Θα έχουμε τη χρήση του νέου αριθμού 13032 που θα ισχύει αποκλειστικά και μόνο για το λιανεμπόριο.

Οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό και τη διεύθυνση κατοικίας στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν στο κατάστημα που επιθυμούν. Το SMS θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν απάντηση για το ραντεβού, η οποία θα λέει «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Εάν κάποιος επιχειρήσει να στείλει δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας, θα λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Ο καταναλωτής πρέπει να έχει επικοινωνήσει με το κατάστημα και να υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το απαντητικό e-mail ή SMS από την επιχείρηση, το οποίο και θα επιδεικνύει σε περίπτωση ελέγχου

Πάντως, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS