Άρση lockdown:«Αλλο η άρση περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση»

Άρση lockdown:«Αλλο η άρση περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση»

Την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και την άρση του lockdown ανακοινώνουν ο Ν. Χαρδαλιάς και οι Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνης.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι τώρα, στα κρούσματα, βλέπουμε το «αποτύπωμα» του Πάσχα, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνονται και τα αυξημένα τεστ. Προειδοποίησε δε πως «άλλο η άρση περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση».

Συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας
Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, που τόνισε πως για μια ακόμη εβδομάδα μειώνεται το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των νέων εισαγωγών και των διασωληνωμένων, αλλά και ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας. Πλέον, ο δείκτης Rt κυμαίνεται στο 0.83.

Η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας ενδεχομένως να οφείλεται στη μετακίνηση και την απελευθέρωση τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και στο γεγονός πως αυξάνονται οι διαγνώσεις.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε όμως και σε περιοχές όπου παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, στην Αιτωλοακαρνανία και σε μια σειρά από νησιά.

Νέοι 20-36 ετών κατά βάση όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό
Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών, είπε η λοιμωξιολόγος. «Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους», πρόσθεσε. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικους δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Παρόλο που ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας», σημείωσε.

Το πολύτιμο εργαλείο των self test
Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια», είπε.

Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι, όπως είπε, πως -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν.

«Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test» είπε. Όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι.

Μαγιορκίνης: Σημάδια αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ
Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ