Κορωνοϊός: «Συνεχώς με μάσκα οι νέοι που γυρίζουν από διακοπές -Κάτω από 40 ετών ο μ.ο. των κρουσμάτων»

Κορωνοϊός: «Συνεχώς με μάσκα οι νέοι που γυρίζουν από διακοπές -Κάτω από 40 ετών ο μ.ο. των κρουσμάτων»

Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού την Τετάρτη προκάλεσε έντονη ανησυχία.

Οι καλοί αριθμοί της Δευτέρας και της Τρίτης έμειναν... πίσω και το νούμερο των 293 κρουσμάτων κορωνοϊού έφερε προβληματισμό στην κυβέρνηση και τις Αρχές. Ομως γίνεται εύκολα αντιληπτό τα μέτρα πρέπει να τηρούνται ώστε πολύ σύντομα να μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού με την ελπίδα να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Για αυτό και οι Αρχές συνεχώς επαναλαμβάνουν και επιμένουν: στην τήρηση των αποστάσεων, στον συχνό καθαρισμό των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό και τη συνεχή χρήση μάσκας που κρίνεται πλέον αναγκαία, ειδικά από τους νέους και γενικά από όσους γυρνούν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού τόνισε πως “αρχίζουμε και βλέπουμε την επήρρεια του 15αυγουστου, οπότε είχαμε μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, είχαμε τις γιορτές, τις τουριστικές περιοχές στις οποίες είχαμε πολλά κρούσματα, όλα αυτά πλέον φαίνονται και περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία το πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και εκεί θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: «Κάτω από 40 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων»

“Ελπίζουμε όχι σε διπλασιασμό των κρουσμάτων, αλλά παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Ο μέσος όρος των νοσούντων αυτή την περίοδο είναι κάτω από 40, περίπου 35 με 36 ετών και αυτό σημαίνει πως οι ηλικίες που οδηγούν την επιδημία είναι 20 με 30. Τα νέα παιδιά τα οποία δεν τα πείσαμε δυστυχώς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης και αυτή τη στιγμή είναι οι οδηγοί της επιδημίας στην Ελλάδα”.

Για το τι θα πρέπει να κάνουν οι νέοι με το που επιστρέψουν από τις διακοπές ο κ. Σύψας τόνισε πως “δεν θα έλεγα να κάνουν το τεστ ενώ δεν έχουν συμπτώματα, σίγουρα όμως πρέπει πρώτον τις πρώτες 7 ημέρες από την επιστροφή τους από μια τουριστική περιοχή πρέπει να αποφεύγουν τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Δεύτερον να φοράνε με ευλαβεια τη μάσκα όπου και να πάνε. Σε κατάστημα, στη δουλειά πρέπει να φοράνε συνεχώς τη μάσκα. Να μην τη βγάζουν ούτε για ένα δευτερόλεπτο τουλάχιστον για 7 ημέρες”.

«Τα παιδιά μολύνουν και μολύνονται λιγότερο»

Για τα σχολεία και την επιστροφών των παιδιών τόνισε πως “για τα παιδιά του δημοτικού έχουμε πλέον σαφέις απαντήσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα παιδιά αυτά δεν μεταδίδουν εύκολα και επίσης δεν μολύνονται εύκολα”. Μάλιστα αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ της Αγγλίας όπου τα σχολεία άνοιξαν τον Ιούνιο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και τα παιδιά κινδύνευαν περισσότερο στο σπίτι παρά στις τάξεις.

Για τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις και για το αν θα έπρεπε να μειωθεί ανέφερε πως “ ασφαλώς όσο μικρότερος είναι τόσο πιο ασφαλής είναι η τάξη αλλά πρέπει να σας τονίσω πως οι αποστάσεις μέσα στην τάξη δεν τηρούνται και πολύ εύκολα από τα μικρά παιδιά και γι’ αυτό ποντάρουμε στην καλή χρήση της μάσκας, στον εξαερισμό της αίθουσας, στην απολύμανση και στο να λειτουργεί η τάξη σαν ένα κέλυφος κλειστό όπου οι μαθητές της μίας τάξης δεν αλληλοεπιδρούν με τους μαθητές μιας άλλης ακόμη και στο διάλλειμμα”.

“Ασφαλώς θα υπάρξει μια πίεση στον δείκτη R, δεν το αμφισβητούμε αυτό αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτό το ρίσκο γιατί αν τα παιδιά μείνουν σπίτι οι συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, στη σωματική τους υγεία και στην ανάπτυξή τους θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Προτιμούμε να κλείσουμε οτιδήποτε άλλο. Καφετέριες, διασκέδαση εκτός από τα σχολεία. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν”.

Για το γεγονός πως ο κορονοϊός βράζει στην ανατολική Μεσόγειο ενώ σε άλλες περιοχές μειώνεται ο κ. Σύψας παραδέχθηκε πως “η επιδημιολογία του κορονοϊού μας είναι παντελώς άγνωστη. Μας έχει εκπλήξει επανειλλημμένως. Περιμέναμε το καλοκαίρι πως δεν θα είχαμε μεγάλη διασπορά όμως έχουμε”.

Δερμιτζάκης: «Η μείωση των κρουσμάτων ήταν στατιστική ανωμαλία»

Ο κ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετική ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Star για το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε στην χώρα μας, την πορεία του κορoνοϊού, αλλά και το πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση της πανδημίας.

Για τα νέα κρούσματα τόνισε πως είναι αποτέλεσμα των ημερών του 15αυγουστου και πως “εκείνη την περίοδο παρά το οτι υπάρχαν συστάσεις και μια προσπάθεια να παρθούν μέτρα, ο κόσμος και οι νέοι ίσως να μην άκουγαν καν τις ειδήσεις. Επομένως ίσως να μην κατάφεραν να παρακολουθήσουν ούτε καν τις συστάσεις, πόσο μάλλον να τις ακολουθήσουν”.

“Η κατάσταση είναι δύσκολη, τα κρούσματα είναι πολλά και φαίνεται πως η μείωση των προηγούμενων ημερών ήταν μάλλον μια στατιστική “ανωμαλία” παρά να μας φέρνει αισιοδοξία από μόνο τους. Να επιμείνω όμως πως ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει, τα 293 είναι μέσα στο όριο της σταθερότητας. Αν είχαμε μια αύξηση γεωμετρική, οι αριθμοί θα αυξάνονταν και μέρα”.

Για τη διασπορά, όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης λόγω του “ανακατέμματος του πληθυσμού λόγω των διακοπών αυτή είναι η απόλυτη συσχέτιση του αριθμού αυτών που κατοικούν σε μια περιοχή με τον αριθμό των κρουσμάτων. Στην Αθήνα βρίσκεται μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Όταν επιστρέψουν όλοι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων”.

Όπως τόνισε θα πρέπει οι νέοι να μείνουν απομονωμένοι και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες να μειώσουν όσο μπορούν την έκθεση. Να μην κυκλοφορούν πολύ και να φοράνε μάσκα ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο. Οι συμπεριφορές πρέπει να είναι πάνω από το νόμο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS