Κορωνοϊός: Δύσκολη η κατάσταση και σκληρό lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη -Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Κορωνοϊός: Δύσκολη η κατάσταση και σκληρό lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη -Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Επιμένει το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο, όπου καταγράφεται 1 στα 3 κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει χθες παράταση του σκληρού lockdown στην Δυτική Αττική.

Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι η κατάσταση και πάλι στην Κοζάνη όπου επίσης παρατείνεται το αυστηρό lockdown, ενώ επιπρόσθετα μέτρα επιβάλλονται και σε περιοχές της Ροδόπης και του Λασιθίου.

Χθες, πρώτη ημέρα μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς που πραγματοποιήθηκε ικανοποιητικός αριθμός τεστ κορωνοϊού (περισσότερα των 30.000), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα. Εξ αυτών 324 καταγράφονται στην Αττική και 99 στη Θεσσαλονίκη.

Παρατείνεται το αυστηρό lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, παρατείνεται το lockdown λόγω κορωνοϊού στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής και στους Δήμους Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης της ΠΕ Κοζάνης.

Επιπροσθέτως, νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται στην Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, ενώ επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις περιοχές.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Οπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη παρατείνονται ως τις 11 Ιανουαρίου, ενώ για τις περιοχές στην Ροδόπη και την Σητεία, τα μέτρα θα ισχύουν ως τις 10 και 15 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Επίσης:

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν:

α) από την Τετάρτη 06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης

β) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 για δέκα (10) ημέρες ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου  

γ) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης

Αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές
Ειδικοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν μιλήσει επανειλημμένως για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των γιορτών, με συνωστισμό ατόμων σε κλειστούς χώρους, ιδανικό πεδίο διάδοσης του κορωνοϊού.

Επιπλέον, η επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης του συγχρωτισμού μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της διάδοσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής το τελευταίο δεκαήμερο.
Για την ακρίβεια επεσήμανε πως παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο χάρτης των κρουσμάτων
Με εξαίρεση την Αττική που καταγράφει 324 κρούσματα, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας κινούνται σε διψήφιο νούμερο. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες 99 κρούσματα, ενώ από τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας, 55 διαγνώσεις διαπιστώθηκαν στη Ροδόπη, 36 κρούσματα στη Βοιωτία, 33 στη Λάρισα και 32 στην Κοζάνη μεταξύ άλλων.

koronoios pinakas gegorafiki katanomi 05 01 2020 0koronoios pinakas deyteros gegorafiki katanomi 05 01 2020 0

 

Συνολικά ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 141.453, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.517 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.416 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

405 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 270 (66.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 83.5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 907 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.051 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2.999 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε δέκα μέρες θα γνωρίζουμε αν απέδωσαν τα μέτρα
Σε δέκα μέρες περίπου θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι», δήλωσε το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 0 Ηλίας Μόσιαλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες που θα μας οδηγήσει σε παράταση της καραντίνας, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πανδημία, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ποια θα είναι η επιτυχία της αυστηροποίησης των μέτρων που εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS