Κορωνοϊός: Ολα τα νέα μέτρα για το αυστηρότερο lockdown -Οι ανακοινώσεις Κικίλια-Χαρδαλιά

Κορωνοϊός: Ολα τα νέα μέτρα για το αυστηρότερο lockdown -Οι ανακοινώσεις Κικίλια-Χαρδαλιά

Ανακοινώσεις έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την πορεία του κορωνοϊού και νέα μέτρα αυστηριοποίησης του lockdown.


Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δραματικούς τόνους, προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ φτάνει στα όριά του και ανακοινώνει μέτρα για την ενίσχυσή του.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού, έφτασαν τα 2.702, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 431 διασωληνωμένους και 40 νέους θάνατους.

Κικίλιας: Αυτό είναι το νέο σχέδιο για το ΕΣΥ

«Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι πλέον στο βαθύ κόκκινο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας το σχέδιο για το ΕΣΥ.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας, το σχέδιο για το Σύστημα Υγείας είχε εκπονηθεί πέρυσι τέτοια εποχή και «το είχαμε εφαρμόσει εν μέρει στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ με 2.702 κρούσματα και στην Αττική 1.269».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ επισήμανε ότι πλέον διασωληνώνονται και νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ο υπουργός, στη συνέχεια, ανακοίνωσε τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οπως γνωστοποίησε, στο Ιπποκράτειο προστίθενται 7 ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη 29 ΜΕΘ σε νοσοκομεία: Συγκεκριμένα 12 στον Ευαγγελισμός, 10 Τζάνειο και 7 Ασκληπείο.

Παράλληλα, το ΝΙΜΙΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο, ενσωματώνοντας τις παθολογικές κλινικές Ευαγγελισμού, «Γεννηματάς» και Ιπποκρατείού. Τα παραπάνω θα μετατραπούν σε κλινικές covid.

Το Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελούσια στο δημόσιο για μη covid περιστατικά. Το Σεισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid περιστατικών.

Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, ενώ Θριάσιο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά νοσοκομεία στις εφημερίες.

Οι μεταλλάξεις επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για έναν χρόνο με διαρκή μέτρα, με πολλές ανηφόρες και σκαμπανεβάσματα. «Σε αντίθεση με τον προηγούμενο Μάρτη τώρα βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε όμως καις τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού: «Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω την μετάδοση του ιού μεγεθύνοντας ακόμη και την μικρότερη παράλειψη. Η μετάδοση της βρετανικής μετάλλαξης έχει υπολογιστεί σε 15-20% υψηλότερο» είπε.

Στο 1,1 ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού
Όπως είπε, με τα ίδια μέτρα αντί για 0,9 έχουμε 1,1 δείκτη Rt και βραδεία επιδείνωση της πανδημίας. «Έχουν εντοπιστεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των 1667 της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφικανικής μετάλλαξης. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν συνδέεται με ταξίδι στο εξωτερικό» σημείωσε.

Όπως είπε, οι μεταλλάξεις έφεραν και μια γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε μια σειρά από περιοχές, όπως στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, και ο Εύοσμος όπου διαπιστώθηκε η νοτιοαφρικανική.

«Ακόμη μια μικρή προσπάθεια θα φέρει μια μεγάλη νίκη» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει με τα SMS

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως όσον αφορά στο SMS ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως επιδημιολογικού κινδύνου:

Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Στη μετακίνηση 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Tα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.702, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.419 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.To R για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.30-1.72).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.597 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431(70.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι394 (ημερήσια μεταβολή +36.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.

Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη(εύρος 15 έως 103 έτη).

 Aνακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας:

 



googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS