Κορωνοϊός: Αδεια πόλη η Κοζάνη, όλοι με μάσκα, κλειστά καταστήματα -Βίντεο από την πρώτη μέρα του lockdown

Κορωνοϊός: Αδεια πόλη η Κοζάνη, όλοι με μάσκα, κλειστά καταστήματα -Βίντεο από την πρώτη μέρα του lockdown

Πρώτη μέρα εφαρμογής των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στην Π.Ε. Κοζάνης λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, με εκατοντάδες στενές επαφές να βρίσκονται ήδη σε καραντίνα με κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο κέντρο της Κοζάνης το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, όπως περιγράφει το kozanilife.gr, υπήρχε περιορισμένη κίνηση από τους πολίτες και η κίνηση στους δρόμους της πόλης ήταν εμφανώς μειωμένη.

Πλήθος καταστημάτων αλλά και υπηρεσιών έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όπως προβλέπεται από το Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 όπου έχει περιέλθει η Π.Ε. Κοζάνης, ενώ τα καταστήματα εστίασης που άνοιξαν από το πρωί της Παρασκευής εξυπηρετούν μόνο από τις υπηρεσίες take away και delivery.

Η πλειοψηφία των πολιτών που κινούνται στην Κοζάνη φορά μάσκα, ενώ προβληματισμός επικρατεί κυρίως από τους γονείς για τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων.

Η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς της Κοζάνης είναι έκδηλη, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης έχει ήδη εκφράσει την αγανάκτησή του με σχετική επιστολή, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης προς όλους επαγγελματίες, τα οποία ήδη έχουν ανακοινώσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Κορωνοϊός: Σε τοπικό lockdown η Κοζάνη -Τα μέτρα

Στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 (Αυξημένου Κινδύνου) τέθηκε από σήμερα στις 6 το πρωί η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής χθεσινής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από σήμερα, 16-10-2020, ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 - Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 - Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

Κινηματογραφικές προβολές

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

Μουσικές σκηνές

Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

Παιδότοποι

Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

Γυμναστήρια

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α' 171)

Λιανεμπόριο

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

Συνέδρια / Εκθέσεις

Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε ότι ένα από τα άμεσα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστεί με την διαδικασία του επείγοντος είναι το θέμα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Υπογραμμίζει την ανάγκη «να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι στην κατάσταση συναγερμού που έχει τεθεί η περιοχή οι σχολικές μονάδες πρέπει να λειτουργούν εκ περιτροπής ή μέσω τηλεδιάσκεψης», ενώ εξέφρασε την απορία του για την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας «που επιτρέπει την λειτουργία μόνο με μάσκα». Ανέφερε ότι όταν διαπιστώθηκε η δυναμική εξάπλωσης του ιού και ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες «ο δήμος έριξε το βάρος της ενημέρωσης στους νέους με την δημιουργία σποτ που προέβαλαν την ανάγκη της τήρησης των μέτρων προφύλαξης αλλά μας πρόλαβαν τα περιοριστικά μέτρα». Επεσήμανε ότι «η απόφαση πλήττει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις εστίασης και το λιανεμπόριο σε μια περιοχή που έχει πληγεί και θα πληγεί ακόμη περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση» αλλά πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει αυτή την ωρα είναι «η προάσπιση της δημόσιας υγείας των δημοτών μας».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε ότι από το πρωί δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα επαγγελματιών της εστίασης που «ζητούν την παρέμβασή μας στην πολιτεία για την οικονομική τους υποστήριξη». Προανήγγειλε πρωτοβουλία των δημάρχων της ΠΕ Κοζάνης όπου θα ζητούν με κοινή τους δήλωση από τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά «να εφαρμόσει τον νόμο με την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολικών μονάδων ή την διδασκαλία με τηλεδιάσκεψη».

Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου εξέφρασε την ανησυχία του γιατί τα 5 κρούσματα που υπάρχουν στο Δήμο έχουν εντοπιστεί σε υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Υγείας και στην δομή «Βοήθεια στο σπίτι». «Αναμένουμε τις εντολές του ΕΟΔΥ για τις επόμενες κινήσεις μας» δήλωσε, ενώ επεσήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων.

Ο δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής δήλωσε ότι ο δήμος του μπαίνει για δεύτερη φορά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα αν και όπως τόνισε τα κρούσματα είναι ελάχιστα και υπολείπονται κατά πολύ των κρουσμάτων του περασμένου Μαρτίου. «Αναμένουμε την συνάντηση με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά όπου θα επισκεφτεί την περιοχή μας προκειμένου να ρυθμίσουμε λεπτομέρειες που προκύπτουν με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού».

Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μ.Στεργίου τόνισε ότι «εργαζόμαστε στην έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, οι υπηρεσίες του δημαρχείου θα εξυπηρετούν τους δημότες με ραντεβού ενώ θα απαντούν ηλεκτρονικά στα αιτήματα τους». Τέλος τόνισε ότι «η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων στο βελβεντό τίθεται σε περιορισμό» για το διάστημα της εφαρμογής των μέτρων.

Τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι «η περιοχή του δήμου Κοζάνης έχει πολλά κρούσματα» και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτική προστασία γιατί αλλιώς «θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά». Άσκησε κριτική λέγοντας ότι «αρκετοί συμπολίτες μας δεν έδειξαν την απαραίτητη σοβαρότητα σε μια υπάρχουσα απειλή που μας ταλαιπώρησε ως Περιφέρεια» και μίλησε για «αδιαφορία κάποιων να προστατεύσουν την υγεία των συμπολιτών και των συγγενών μας». Τέλος ζήτησε «να διορθώσουμε από κοινού τα σφάλματα της προηγούμενης περιόδου ώστε να βγούμε όλοι υγιείς από την κρίση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS