Κοροναϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το Δημόσιο - Όλη η εγκύκλιος

Κοροναϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το Δημόσιο - Όλη η εγκύκλιος

Με εγκύκλιό του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες όταν υπάρχει επαφή με κοινό.

«Η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση», αναφέρει η εγκύκλιος, η οποία ήρθε σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αναμένουν απάντηση, αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τόσο εκ μέρους των αρμοδίων Υπηρεσιών όσο και εκ μέρους των ίδιων των υπαλλήλων στο σύνολό τους να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας, όπως αυτά έχουν αναλυτικά καταγραφεί σε προηγούμενες σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό «συνιστάται στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η ως άνω προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση».

Ακόμη, ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού «θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες».

Πρόστιμο για τους παραβάτες

Όσοι πολίτες εντοπιστούν να μη χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα προσώπου, το πρόστιμο θα είναι 150 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού, «η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους. Γίνεται προληπτικά για το συλλογικό καλό».

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS