Κοροναϊός: Σε ισχύ τα νέα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα - Η κατάσταση είναι ανησυχητική τονίζουν οι ειδικοί

Κοροναϊός: Σε ισχύ τα νέα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα - Η κατάσταση είναι ανησυχητική τονίζουν οι ειδικοί

Από χτες Σάββατο 6/2 και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μπει σε αυστηρότερο lockdown, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.Οι πόλεις που βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο» ερήμωσαν μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα σούπερ μάρκετ, όπου ο κόσμος έσπευσε για προμήθειες. Όπως διευκρινίστηκε, θα λειτουργήσουν κανονικά τα take away τα Σαββατοκύριακα.

Το πρώτο Σάββατο εφαρμογής των νέων μέτρων, οι εμπορικοί δρόμοι των μεγαλουπόλεων άδειασαν, ενώ οι εικόνες από τους κύριους εμπορικούς δρόμους δεν θύμιζαν σε τίποτα εκείνες των προηγούμενων ημερών.

Σήμερα, Κυριακή, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά εκτός από τα εφημερεύοντα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS στο 13033 και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με click away, τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα ειδών διατροφής θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 9 το βράδυ.
Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης. Για τα Λύκεια θα εφαρμόζεται η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης. Οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες (δημοτικά, γυμνάσια) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργούν με φυσική παρουσία.

Το Σάββατο η αστυνομία στην Παραλιακή προχώρησε ελέγχους για τα έγγραφα μετακίνησης. Οι περισσότεροι πάντως φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Στην Ερμού, στον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας, η εικόνα δε θύμιζε σε τίποτα τις προηγούμενες ημέρες.

Σκληρό lockdown σε πέντε δήμους

Επιπλέον μέτρα εφαρμόζονται στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία

Στον Άγιο Νικόλα το κλίμα θύμιζε το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο.

Ελέγχους πραγματοποίησε η αστυνομία στο κέντρο της Πάτρας, σε πεζούς, οχήματα και επιβάτες λεωφορείων.

Δωρεάν rapid test πραγματοποιήθηκαν σε Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, στην Αγία Παρασκευή Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, 1.113. 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ 249 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η τωρινή κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική»

Την πρεμιέρα εφαρμογής των νέων έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό σχολίασε ο Χαράλαμπος Γώγος, ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε ότι εχουν «διερευνηθεί όλες οι πιθανές δυνατότητες για τον έλεγχο της κατάστασης. Υπήρξε ανάγκη κλιμάκωσης των μέτρων λόγω της διασποράς που έχει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η προσπάθεια ήταν να επηρεααστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ροή της κοινωνικής κι οικονομικής ροής της χώρας, η οποία έχει πληγεί έτσι κι αλλιώς.

«Διαφορετικά θα είχαμε κοσμοσυρροή και στην Ερμού και στις παραλίες» εκτίμησε, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει επιτήρηση και ενημέρωση του κόσμου στα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός.

«Υπήρξε ένας θαυμάσιος καιρός ο κόσμος παρασύρθηκε το καταλαβαίνω αλλά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφέρεται το πλήθος στις παραλίες
» υπογράμμισε.

«Η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι» είπε επιπρόσθετα ο κ. Γώγος σχολιάζοντας πως ένα πλήρες καθολικό λοκντάουν προσφέρει υγειονομικό πλεονέκτημα εντούτοις ακόμη και μια ενδεχόμενη εφαρμογή του δεν συνεπάγεται το ότι ο κόσμος θα ήταν σε θέση να πειθαρχήσει καθώς πλέον είναι έντονη η ψυχολογική κόπωση του.

«Η τωρινή κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως αυτή η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρούμε είναι ένα καμπανάκι σε κάθε περίπτωση όμως το αισιόδοξο είναι ότι είμαστε σε μια φάση συνεχούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ