Κοροναϊός: Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν» - Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Κοροναϊός: Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν» - Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι αρχές και το γεγονός αυτό ενισχύει το σενάριο διεύρυνσης του πλέγματος των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Νίκος Χαρδαλιάς: Έχουμε επιθετική έξαρση

«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.

Μόσιαλος: Πιθανό να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ζητεί ο καθηγητής της πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτηση του στο Facebook, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι θα ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Είναι πιθανό να ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή. Πολιτεία, κοινωνικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών και οι πολίτες πρέπει συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χρειάζεται πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, και επέκταση τους όπου αυτό είναι αναγκαίο ανάλογα με την επίπτωση της πανδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης μηδενική ανοχή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων.», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σήμερα οι αλλαγές στον χάρτη επικινδυνότητας

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να χρωματίσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο οποίο βρίσκεται ήδη η Κοζάνη, αναμένεται να μπουν Ιωάννινα και Καστοριά, δύο περιοχές που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα κρούσματα και οι οποίες είναι μία ανάσα από ένα lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι Ιωάννινα και Καστοριά παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 263 ενεργά κρούσματα και 124 αντίστοιχα, με την ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό να κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική.

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο αναμένεται να ανέβει η Θεσσαλονίκη, ενώ αλλαγή επιπέδου λόγω αυξημένων κρουσμάτων, είναι πιθανόν να γίνει σε:

Κόρινθο (από κίτρινο σε πορτοκαλί)

Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο)

και πιθανότατα Βοιωτία (από κίτρινο σε πορτοκαλί)

Ηχηρό «καμπανάκι» Χαρδαλιά για Καστοριά

«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.

Σε ερώτηση για το εάν η Καστοριά θα εισέλθει στην υγειονομική κατάσταση 4, όπως έγινε αντίστοιχα με την Κοζάνη, τόνισε «ότι δεν θέλει ο ίδιος να προκαταλάβει την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα του υγειονομικού χάρτη», ωστόσο επισήμανε ότι «ανεξάρτητα εάν θα περάσει στην κατάσταση 4, τα επόμενα 24 ώρα είναι σημαντικά καθώς η έξαρση του ιού πρέπει να σταματήσει».

113 κρούσματα

Ανέφερε ότι «η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη», αλλά αυτό που προβληματίζει τον ίδιο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή είναι ότι «τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με «κλάστερς» που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης».

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιχειρήσεις και στα σχολεία, ενώ ανέφερε πως η απόφαση για το αν η Καστοριά θα περάσει στο 4 επίπεδο, που σημαίνει τοπικό lockdown θα ανακοινωθεί στις 6 το απόγευμα.

Ενα βήμα πριν από το lockdown η Θεσσαλονίκη – Δραματική προειδοποίηση Τζιτζικώστα

Όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται να «ανέβει» επίπεδο επικινδυνότητας, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τσιτσικώστα, να επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη πληροφορία. Η συμπρωτεύουσα παρουσιάζει 652 ενεργά κρούσματα το τελευταίο διάστημα.

Στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος εξήγησε στο cnn.gr ότι «σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιες περιοχές αλλάξουν επίπεδο ασφάλειας, τότε αναμένεται να ανακοινωθούν και σχετικά μέτρα τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Στα μέτρα που περιλαμβάνει το επίπεδο τέσσερα, εξετάζεται από την κυβέρνηση η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές με χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από μια ορισμένη ώρα το βράδυ, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχει όμως πρόθεση αυτή τη στιγμή για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν από τις 12 το βράδυ, καθώς τα προβλήματα συνωστισμού στις πλατείες παρατηρούνται αμέσως μετά.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι στην Κύπρο και εφόσον προλάβει την σύσκεψη των επιδημιολόγων είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει νέα μέτρα από σήμερα. Στην κορυφή των μέτρων βρίσκεται και η μάσκα παντού και στην Αττική. Ένα μέτρο που εδώ και καιρό συζητείται αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, φαίνεται περισσότερο από πιθανό ότι θα τεθεί σε ισχύ τα επόμενα 24ωρα

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS