Κοροναϊός – Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων - 689 νεκροί σε 18 μέρες

Κοροναϊός – Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων - 689 νεκροί σε 18 μέρες

Ανησυχία προκαλεί η πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε μόλις 18 μέρες, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 18 του ίδιου μήνα, μετρά 689 νεκρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κάθε μέρα του Σεπτέμβρη, η χώρα θρηνούσε πάνω από 30 νεκρούς ( εκτός από την 12η του μήνα που είχαν καταγραφεί 28 νέοι θάνατοι).

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους τις 18 πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου είναι από μόνος του τρομακτικός. Φοβίζει ακόμη περισσότερο αν συνδυστεί με τις προβλέψεις για έκρηξη της πανδημίας τις επόμενες μέρες.

Οι ειδικοί, προειδοποιούν ότι, το άνοιγμα των σχολείων, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, με δεδομένη την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα – θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα, που εν συνεχεία θα οδηγήσουν σε αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωσεων στις ΜΕΘ και στους θανάτους.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Τα μέτρα που ελήφθησαν την Πέμπτη σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες που μπήκαν στο “κόκκινο”, ξύπνησαν μνήμες περασμένου Οκτωβρίου. Σε καθεστώς “αυξημένης επιτήρησης” εντάχθηκαν, οι πολύπαθες -από το δεύτερο κύμα- περιοχές : Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Καβάλα.

Ταυτόχρονα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή αρχίζει να εμφανίζει σημάδια επιβάρυνσης, εξαιτίας της νοσηλείας -σε συντριπτικό αριθμό- ανεμβολίαστων.

Σαν να έχουμε τροχαίο και να «χάνουμε» ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ
«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δε θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχετικά με τους συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από κοροναϊό.

«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και πέρα.

Σε ότι αφορά στα σχολεία και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματός τους, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Μπορεί να υπάρχει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Τα πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί είναι ολόσωστα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει φανεί σε πρόσφατη μελέτη, ότι το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα, ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση όπως προτείνεται, είναι ακριβώς το ίδιο, και διαφυλάσσει και την εκπαιδευτική διαδικασία».

Έρχεται δύσκολη περίοδος – Ανησυχία για την Βόρεια Ελλάδα
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις άπλες εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι έχουμε αρκετούς θανάτους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγθουν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει. Υπογράμμισε όμως ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς covid, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non covid ασθενείς ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα.

Τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία.

Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού και πως στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. Από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλήσιας που στηρίζει τους εμβολιασμούς.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού
Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δε βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», σήμειωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Την ίδια στιγμή ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ανέφερε πως στην Ελλάδα δυστυχώς τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών. «Νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων MRNA έχει ελάχιστα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοιούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια MRNA» δήλωσε ενδεικτικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή το βράδυ να χορηγηθεί η 3η δόση σε άτομα άνω των 65 καθώς και σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση και στους υγειονομικούς και ότι πιθανότατα στις επόμενες βδομάδες αυτό το όριο να διερευνηθεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS