Κορωνοϊός: Έρχεται στην Ελλάδα το χάπι της Merck - Πότε θα έχουμε το φάρμακο της Pfizer

Κορωνοϊός: Έρχεται στην Ελλάδα το χάπι της Merck - Πότε θα έχουμε το φάρμακο της Pfizer

Ένα νέο όπλο κατά της πανδημίας θα έχουμε στη διάθεσή μας τις επόμενες ημέρες.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ή το αργότερο σε δέκα ημέρες, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έρχονται στην Ελλάδα τα πρώτα 5.000 χάπια Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η εταιρεία Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Τα χάπια θα χορηγούνται σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς την εξέλιξη της νόσου.

«Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο «Σωτηρία» την Πρωτοχρονιά.

Σημειώνεται ότι η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαίκό Οργανισμό (ΕΜΑ) αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης, στις αρχές Μαρτίου θα έλθει στην Ελλάδα και το χάπι της Pfizer, το οποίο αναμένεται να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πώς θα χορηγείται το χάπι της Merck

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο EMA για τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν την πρώιμη χρήση του χαπιού της Merck πριν από την άδεια κυκλοφορίας του, το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με κοροναϊό, οι οποίοι δεν χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου και δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων.

Το χάπι θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της νόσου Covid-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, που διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ασθενείς με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που τους έθετε σε κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, αξιολογήθηκαν ως μέρος αυτής της συμβουλής. Το χάπι όταν χορηγήθηκε σε δόση 800 mg δύο φορές την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου όταν η θεραπεία ξεκίνησε εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, μόλις το 7,3% των ασθενών (28 από τους 385) που έλαβαν Lagevrio σε σύγκριση με το 14,1% (53 από τους 377) των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) είχαν νοσηλευτεί ή είχαν πεθάνει. Κανένας από τους ασθενείς στην ομάδα του Lagevrio δεν πέθανε σε σύγκριση με οκτώ ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Σε ποιους δεν θα επιτρέπεται να χοτηγηθεί

Όσον αφορά στην ασφάλεια του φαρμάκου, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος.

Δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες, μετά την τελευταία δόση του Lagevrio. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία.

Αυτές οι συστάσεις δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις Lagevrio μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι προτεινόμενοι όροι χρήσης του EMA θα δημοσιευτούν σύντομα στην ιστοσελίδα του EMA.

Οι συμβουλές του Οργανισμού μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη εθνικών συστάσεων σχετικά με την πιθανή χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS