Κορωναϊός - Ανεμβολίαστοι: Έρχονται νέα μέτρα -Ποιο το σχέδιο για εργασία, εστίαση-ψυχαγωγία, λιανεμπόριο και σχολεία

Κορωναϊός - Ανεμβολίαστοι: Έρχονται νέα μέτρα -Ποιο το σχέδιο για εργασία, εστίαση-ψυχαγωγία, λιανεμπόριο και σχολεία

Το νέο, ολοκληρωμένο πλαίσιο της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το «φθινοπωρινό τοπίο» για εμβολιασμένους και μη.

Οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θεωρούνται σίγουροι, δεδομένων των νέων προκλήσεων που θέτουν τόσο η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα όσο και η επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά, όπου το ιικό φορτίο έδειξε «κόκκινο».

Τα σημερινά δεδομένα

Ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με πλήρως εμβολιασμένους 5,5 εκατομμύρια Έλληνες. Το νούμερο αυτό δεν είναι απογοητευτικό, αλλά δεν αποτελεί και τον επιθυμητό στόχο για το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, το οποίο «απαιτούσε» τουλάχιστον το 70-75% του πληθυσμού εμβολιασμένο.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να προστατευτεί το Σύστημα Υγείας, την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας θα ανακοινωθεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβρη.

Η κεντρική σκέψη είναι πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασμένων, αλλά ούτε και να «φρενάρουν» την οικονομία με ένα πιθανό γενικό lockdown. Για τον λόγο αυτό, οι ανεμβολίαστοι είτε θα έχουν ελεγχόμενη είσοδο σε κάποιους χώρους, είτε δεν θα τους επιτρέπεται καθόλου η είσοδος σε άλλους.

Τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν τον εργασιακό χώρο, το λιανεμπόριο και την εστίαση (μαζί με τους χώρους ψυχαγωγίας). Επίσης μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα σχολεία, αλλά και τα Πανεπιστήμια.

Αναλυτικά:

Χώροι Εργασίας

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι είτε να προσκομίζουν αρνητικό rapid test, το οποίο, όμως, θα πρέπει να κάνουν με δικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Σχολεία- Πανεπιστήμια

Φυσικά απ’ έξω δεν θα μείνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. Αν και υπήρχαν σκέψεις να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους, φαίνεται πως αυτό δεν θα γίνει, αλλά θα έχουν την υποχρέωση όπως και οι υπόλοιποι να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Συζητείται επίσης να προσέρχονται με τον ίδιο τρόπο οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια, ενώ οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από το κράτος.

Λιανεμπόριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι ακόμη υπό εξέταση και γι’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να ψωνίζουν με την παλιά μέθοδο του click away.

Χαρακτηριστική ήταν και η σημερινή δήλωση του νέου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε πως κατά την άποψή του ανακοινώσεις σχετικά με το λιανεμπόριο θα υπάρξουν μετά τη ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου).

Εστίαση – Ψυχαγωγία

Η τελευταία κατηγορία είναι και αυτή που έχει τους πιο σκληρούς κανόνες για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να λάβουν «κόκκινη κάρτα» γι’ αυτούς τους χώρους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται εκτός των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, πράγμα που ισχύει και τώρα.

Έτσι το αρχικό σχέδιο για μεικτούς χώρους φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο συρτάρι, τουλάχιστον για όσο τα νούμερα των εμβολιασμένων δεν αυξάνονται ικανοποιητικά. Επομένως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό καφετεριών, εστιατορίων, μπαρ, κέντρων διασκέδασης και γηπέδων.

Πάντως στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ωστόσο η απόφαση για αυτά τα δύο δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Υγειονομικοί

Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τους υγειονομικούς, στους οποίους ο εμβολιασμός έχει καταστεί υποχρεωτικός. Η αναστολή καθηκόντων όσων δεν θα εμβολιαστούν θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωσή τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS