Κικίλιας: Ετοιμάζεται σχέδιο εμβολιασμών για Covid-19

Κικίλιας: Ετοιμάζεται σχέδιο εμβολιασμών για Covid-19

Την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού πλάνου για τον εμβολιασμό Covid-19 προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την άμεση εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του ιού.

«Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, τα οποία είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με τρεις εταιρείες (σ.σ.AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές».

Ειδική αναφορά έκανε και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά. «Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε».

Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ παραμένουν διαθέσιμα στην αγορά ακόμη 3.100.000.

Ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, ο κ. Κικίλιας αποσαφήνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στον αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία για Covid-19. «Απέχουμε ακόμη από το "κόκκινο", αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του Συστήματος Υγείας», ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι τα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν μόνο περιστατικά κορωνοϊού.

Όσον αφορά το β' κύμα της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αν ακολουθήσουμε τα μέτρα προφύλαξης, θα πάμε καλά. «Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Αυτή η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκλήθηκε κυρίως από αυτή την αντίληψη: "Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω"».

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Εείναι παρά πολύ δύσκολο να τηρούνται περιοριστικά μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες, ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά, άλλαξε η καθημερινότητά του, χτυπήθηκε και οικονομικά. Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχουμε χρέος στους συνανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, να αυτοπειθαρχήσουμε» κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ