Καμίνι η χώρα σήμερα: Σε 8 περιοχές ο υδράργυρος σκαρφάλωσε πάνω από 41,5 °C

Καμίνι η χώρα σήμερα: Σε 8 περιοχές ο υδράργυρος σκαρφάλωσε πάνω από 41,5 °C

Στον κλοιό το καύσωνα-θηρίου βρίσκεται η χώρα, αρκετές περιοχές της οποίας κατέγραψαν σήμερα θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το Meteo, ιδιαίτερα υψηλές μέγιστες επικράτησαν την Πέμπτη 29/07 σε ολόκληρη τη χώρα. Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

meteo 1

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
Το μεσημέρι της Τρίτης, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μεγάλη διάρκεια. Οπως ανέφερε, η κορύφωση των φαινομένων αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων
(α.α. 8/2021, 26-07-2021) και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά
στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα:

Το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης - ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.
Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.
Μιλώντας στο iefimerida.gr και τον Κώστα Καντούνη, o διευθυντής ερευνών στο meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Κώστας Λαγουβάρδος τόνισε χαρακτηριστικά για το κύμα καύσωνα ότι «δυστυχώς, είμαστε μόνο στην αρχή». Οπως εξήγησε στο iefimerida.gr, ο κ. Λαγουβάρδος «το τρέχον κύμα καύσωνα συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να μπει σε αυτή τη δεκάδα», καθώς εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική διάρκεια. «Υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς το πόσο τελικά θα κρατήσει. Όλα δείχνουν όμως ότι θα διαρκέσει αρκετά. Ακόμα και οκτώ ημέρες θα είναι σημαντικό διάστημα», σημειώνει ο Κ. Λαγουβάρδος. «Υπάρχει μια τάση να υποχωρήσουν κάπως οι θερμοκρασίες στα μέσα της άλλης εβδομάδας, όμως δεν θα δούμε ''δροσιά'', δεν θα μιλάμε για σημαντική πτώση», δήλωσε.

Οι 10 πιο επίμονοι καύσωνες των τελευταίων 40 ετών:

meteo 2

«Τα χειρότερα έρχονται. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Παρασκευή, το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα. Θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία», είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μεταξύ άλλων. Η πιο «καυτή» ημέρα, προσθέτει, «θα είναι η Δευτέρα. Μετά, ακόμα και αν υποχωρήσει αισθητά η θερμοκρασία, θα παραμείνει και πάλι στα επίπεδα του καύσωνα, δηλαδή σε αυτά που έχουμε σήμερα».

Η εκτίμηση της ομάδας του meteo.gr «είναι ότι στην Αθήνα η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς. Για τη Δευτέρα, η αυτόματη πρόγνωσή μας δείχνει ότι θα έχουμε 44 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Το μόνο παρήγορο είναι ότι ενδεχομένως θα είναι σε χαμηλά επίπεδα η υγρασία. Αυτό θα κάνει λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Είναι ένα φαινόμενο (αυτό της χαμηλής υγρασίας) που το παρατηρούμε όταν καταγράφονται πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες», τονίζει ο διευθυντής ερευνών του meteo.gr.

Καύσωνας: Οι «κόκκινες» ζώνες
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρει ότι «πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν, κυρίως, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία (Λάρισα), την Κεντρική Μακεδονία, τη Νότια Κρήτη, σε περιοχές της Πελοποννήσου».

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας θα είναι ότι η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ούτε μετά τη δύση του ηλίου.

«Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι ψηλά. Εκτιμούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα δείχνει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, κυρίως στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παίρνουμε ''ανάσες''. Σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση», προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι ζώνες με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 36 βαθμών) το Σάββατο:
meteo 3

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ