Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ξεκίνησε να «χτυπά» από τα δυτικά -Σε ετοιμότητα οι αρχές, πού θα βρέξει σήμερα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ξεκίνησε να «χτυπά» από τα δυτικά -Σε ετοιμότητα οι αρχές, πού θα βρέξει σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από αργά χθες τη νύχτα η κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, «χτυπώντας» Ιόνιο και Ηπειρο, ενώ στη δυτική Αττική δημιούργησε τα πρώτα προβλήματα.

Από χτες, τη νύχτα της Τετάρτης, ο «Μπάλλος» ξεκίνησε να πλήττει τα δυτικά της χώρας και από τα ξημερώματα άρχισε να βρέχει και στην Αττική, στις δυτικές περιοχές (Ιλιον, Ελευσίνα, κλπ.). Από νωρίς το πρωί, ξεκίνησε να ρίχνει ψιλόβροχο και στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται επίσης να ενταθούν τα φαινόμενα.

Μάλιστα, από το βράδυ της Τετάρτης, προκλήθηκε και μικρής έντασης κεραυνική δραστηριότητα.

Τα πρώτα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ελευσίνας

Εξαιτίας του νέου αυτού καιρικού συστήματος, προκλήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα, αφού η βροχή στα δυτικά της Αττικής είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή κυκλοφορίας σε οδικό δίκτυο της Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στην οδό Ωκεανίδων (από τη συμβολή με την οδό Β. Ηπείρου μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Κανελλοπούλου), στην Ελευσίνα, διεκόπη η κυκλοφορία εξαιτίας συσσώρευσης υδάτων.

Τι είναι η κακοκαιρία «Μπάλλος»

Η νέα κακοκαιρία είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, που έχει προσεγγίσει την Ελλάδα από τα δυτικά και προκαλεί ήδη έντονα φαινόμενα, τα οποία αλλάζουν άρδην το σκηνικό του καιρού.

Ηδη από την Τρίτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, προκειμένου οι αρμόδιοι να προετοιμαστούν για τα ισχυρά φαινόμενα.

Το μήνυμα του 112

Μάλιστα, το 112 έστειλε έγκαιρα μήνυμα στους πολίτες ότι ο «Μπάλλος» πλησιάζει. Μέσω της σχετικής ανάρτησης, οι Αρχές συνιστούν να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες και ημέρες, για όσο διάστημα η κακοκαιρία θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές στα δυτικά της χώρας, μεταξύ των οποίων το Βόρειο Ιόνιο, η Ηπειρος και η Δυτική Στερεά Ελλάδα, όπου ο «Μπάλλος» πλήττει από το βράδυ της Τετάρτης, έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να είναι έτοιμοι για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

«Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται.

Η πρόβλεψη από ΕΜΥ και Αστεροσκοπείο

Στην πρόβλεψη του καιρού για σήμερα, η ΕΜΥ αναμένει κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΝΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στυλιανίδης: Διαρκής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων

Με γνώμονα την πρόληψη, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα, και με αξιοποίηση του 112 αλλά και τον διαρκή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη κακοκαιρία. Αυτά προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ.

Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι δυνατότητες του 112, καθώς έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν, έτσι ώστε οι πολίτες να αποφύγουν συγκεκριμένες ενέργειες και να μη βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως, ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ηπειρο), αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο, επομένως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μηνύματα από το 112.

«Θέλουμε να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε εκείνη τη στιγμή. Θα επιχειρήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να επιχειρήσουμε προληπτικά. Αυτή είναι η συναντίληψη που έχουμε έτσι ώστε να υπάρχει και μία ευκαιρία εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ