Στυλιανίδης για κακοκαιρία «Μπάλλος»: Είμαστε σε εγρήγορση, αν συντονιστούμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

Στυλιανίδης για κακοκαιρία «Μπάλλος»: Είμαστε σε εγρήγορση, αν συντονιστούμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφορικά με την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος».

Θυμίζουμε πως σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος», που αναμένεται από σήμερα το βράδυ να σαρώσει αρκετές περιοχές της χώρας.

Στόχος του υπουργείου η πρόληψη
«Μέσα από την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».


Έτσι, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που λαμβάνει η κεντρική διοίκηση σε συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Ενεργούμε προληπτικά, οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Από το βράδυ της Πέμπτης τα καιρικά φαινόμενα
Ο υπουργός είπε πως με τις τωρινές προβλέψεις υπάρχει πιθανότητα έντονης καταιγίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Πέμπτη ξεκινώντας από τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως θα αξιοποιηθεί και το 112. «Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του φαινομένου θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους ανά περιοχή».

Στην προσπάθεια Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ
«Στη λογική της πρόληψης θα είμαστε έτοιμοι με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ της πυροσβεστικής, αν χρειάζεται να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα» συνέχισε ο υπουργός.

«Δεν λέω εσκεμμένα για προληπτικές εκκενώσεις, αλλά θα παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη των φαινομένων και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν» είπε επιπλέον ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως σημείωσε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα. «Αν κλείσει ένας δρόμος θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει προκειμένου να πλησιάσουμε σε ανθρώπους που θέλουν βοήθεια» είπε.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε επιφυλακή στις επιβαρυμένες περιοχές όπου προβλέπεται έντονο καιρικό φαινόμενο» συνέχισε.

Ενιαία επιχειρησιακά κέντρα για την κακοκαιρία
Από απόψε θα δημιουργηθούν ενιαία επιχειρησιακά κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο να πληγούν, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο σύστημα δράσεων «Δάρδανος», εξήγησε επίσης ο υπουργός.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση ιδιαίτερης εμπλοκής και των ενόπλων δυνάμεων σε αυτόν τον συντονισμό» σημείωσε επιπλέον, καθώς όπως εξήγησε η επιχειρησιακή δυνατότητα του στρατού είναι πολύτιμη.

Εκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί
«Εν όψει της κακοκαιρίας καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης και επανέλαβε τις βασικές οδηγίες σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων:

Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση
Μετακινούμαστε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους
Δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει
«Είμαστε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή, δεν υπάρχει θέμα πανικού, αλλά αν συντονιστούμε σωστά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο» είπε κλείνοντας ο υπουργός.

Ήδη από χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προκειμένου οι δήμοι της χώρας να προετοιμαστούν καλύτερα για την κακοκαιρία, που θα φέρει βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ