Σε Μαγνησία και Σποράδες η κακοκαιρία «Daniel» - Προβλήματα σε Λαμία, Κέρκυρα, Ηλεία

Σε Μαγνησία και Σποράδες η κακοκαιρία «Daniel» - Προβλήματα σε Λαμία, Κέρκυρα, Ηλεία

Περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων πλήττει με σφοδρότητα από νωρίς το πρωί η κακοκαιρία «Daniel», η οποία ξεκίνησε την επέλασή της από το μεσημέρι της Δευτέρας, με τις καταιγίδες να έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε κατοίκους και υποδομές της Λαμίας, της Κέρκυρας, της Πάτρας, ενώ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και σε καλλιέργειες στην Ηλεία και συγκεκριμένα στα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι.

Μηνύματα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν γίνει ήδη 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και καθαρισμό φρεατίων σε περιοχές του Βόλου, της Σκοπέλου και της Σκιάθου, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τον χάρτη με την κεραυνική δραστηριότητα λίγο πριν τις 6:20 το πρωί της Δευτέρας.

Η κακοκαιρία συνοδεύεται και από χιλιάδες κεραυνούς και δεν έλειψαν οι προκλήσεις πυρκαγιών από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα, όπως η φωτιά που αργά χθες τη νύχτα στη Σαμοθράκη η οποία τελικά τέθηκε υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χθες καταγράφηκαν περισσότεροι από 7.000 κεραυνοί. Μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 4/9/2023 σε Ανατολική Στερεά και Μαγνησία ο δορυφόρος κατέγραψε τοπικά περί τα 78mm βροχής σε 12 ώρες, σύμφωνα με Θοδωρή Κολυδά.

Μάλιστα ο διευθυντής της ΕΜΥ σε ανάρτησή του δίνει εικόνα για την κίνηση της κακοκαιρίας με την ραγδαιότητα της βροχής από τον δορυφόρο κάθε 15 λεπτά.

Η πρόγνωση σήμερα

Σἠμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην Ηπειρο, τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Στη Μακεδονία, η κακοκαιρία αναμένεται να είναι πιο έντονη στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής, ενώ στη Στερεά Ελλάδα εντονότερα φαινόμενα θα αντιμετωπίσουν περιοχές της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας.Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ανησυχία έχει προκαλέσει και σειρά αναρτήσεων Γάλλου μετεωρολόγου, για τη βροχή που αναμένεται στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. Ο Nάχελ Μπελγκέρζε αναφέρει πως αν επαληθευθούν οι προβλέψεις των ελβετικών μοντέλων θα πρόκειται για κάτι που δεν θυμάται «να έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη».

«Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε αυτό που δείχνει να μετατρέπεται σε μεγάλη πλημμύρα στη Θεσσαλία, στην κεντρική Ελλάδα. Ολα τα μοντέλα κάνουν πρόβλεψη για πολύ υψηλή ποσότητα νερού την Τρίτη. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάσει στα 500mm μέσα σε 48 ώρες», αναφέρει σε μια από τις αναρτήσεις του ο Γάλλος μετεωρολόγος.

103 χιλιοστά στη Ζαγορά Πηλίου και περισσότεροι από 7.000 κεραυνοί έως το απόγευμα της Δευτέρας

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του meteo.gr, η περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργιες της ελιάς αλλά και σε άλλα είδη προκάλεσε το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» σπό την Ηλεία και συγκεκριμένα στα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι.

Χθες, λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα η βροχόπτωση ήταν έντονη συνοδευόμενη από πολύ πυκνό χαλάζι που κάλυψε τα πάντα και ράβδισε τις ελιές.

Μιλώντας στο ilialive.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου, Ανδρέας Στάμος, ανέφερε πως προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα, εστιάζοντας κυρίως στα ελαιόδεντρα, όπου οι ελιές σχηματίζουν πλέον στρώμα στο έδαφος.

Ακόμα σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, ενώ υπήρξαν και περιστατικά άντλησης υδάτων από πλημμυρισμένα κτίρια μέσα στο Βασιλάκι.

Για πρωτοφανούς έντασης φαινόμενο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας και πρόεδρος των Γεωπόνων Ηλείας Τάσος Τσάκωνας, καθώς όπως σημείωσε η χαλαζόπτωση ήταν τόσο πυκνή που είχε περιορίσει στο απόλυτο την ορατότητα.

Σε ό,τι αφορά τα δέντρα, είτε πρόκειται για ελιές, είτε για άλλα καρποφόρα, σημείωσε πως όλα ραβδίστηκαν με μεγάλη ένταση από το χαλάζι.

Παράλληλα, εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» που αναμένεται τις επόμενες ώρες να χτυπήσει με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε χθες στις 3:00 μετά το μεσημέρι την Κέρκυρα με αποτέλεσμα ο ανεμοστρόβιλος και οι κεραυνοί να προκαλέσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς επίσης και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια. Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έμειναν χωρίς ρεύμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, στο ύψος των φαναριών στην Ανθείας με αστυνομικούς να σπεύδουν στο σημείο για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το tempo24.news ένα δέντρο έπεσε στην Ακτή Δυμαίων, στο ύψος του Αγίου Ανδρέα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Στο σημείο έσπευσαν Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Προβλήματα προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, όπως φαίνονται κι από τις εικόνες που καταγράφει το Rthess και στην αγορά στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης. Η βροχή και τα έργα που είναι σε εξέλιξη προκάλεσαν ένα προβληματικό σκηνικό για επαγγελματίες και επισκέπτες. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, στήθηκαν ξύλινες γεφυρούλες που συνδέουν τον δρόμο με τις εισόδους των καταστημάτων.

Έρχονται ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες». Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων».

Ακόμα και με 30 εκατοστά νερού υπάρχει κίνδυνος παράσυρσης οχημάτων, προειδοποιεί η Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, αυτό που επισημαίνεται από την Πυροσβεστική προς τους πολίτες είναι πως, ακόμα και με το νερό στον δρόμο να βρίσκεται στα 30 εκατοστά, θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η διέλευση, αφού τα σημεία αυτά θα θυμίζουν λίμνη και αν υπάρχει, μάλιστα, και χείμαρρος, τότε ο κίνδυνος παράσυρσης και εγκλωβισμού θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Μάλιστα, χθες, ένα ΙΧ παρασύρθηκε από χείμαρρο σε χωριό της Λαμίας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό του οδηγού.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και στο σύστημα που θα μας επηρεάσει έως και την Τετάρτη 6-9-2023 έχει δοθεί η ονομασία Daniel. Συγκεκριμένα η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σήμερα, Τρίτη 5-9-2023, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Τα φαινόμενα σε Κεντρική Μακεδονία (Πιερία, Ημαθία), Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία και τις πρωινές ώρες τοπικά στην Αιτωλοακαρνανία), Βόρεια Εύβοια, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο (Δυτική Κορινθία, Μεσσηνία) και τοπικά στη Δυτική Κρήτη, θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 20 βαθμούς), 19 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 27 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 16 έως τους 23 βαθμούς στην Ήπειρο), 21 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως τους 31 βαθμούς), 22 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Κεντρικό Ιόνιο ισχυροί 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα το βράδυ θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια παραθαλάσσια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες έως το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική Κρήτη, κατά περιόδους, και στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 06-09-2023

Στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και κατά περιόδους στο νομό Αττικής), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα βορειοδυτικά τους 23 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 26 με 28 και στα νησιά τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ