«Καμπανάκι» από ειδικούς για το νέο κύμα κορωνοϊού: Μέσα Ιουλίου η κορύφωση, θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες

«Καμπανάκι» από ειδικούς για το νέο κύμα κορωνοϊού: Μέσα Ιουλίου η κορύφωση, θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες

Μπορεί οι περισσότεροι πολίτες να βιάστηκαν να ξεκινήσουν την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού που ταλαιπωρεί τον πλανήτη εδώ και περίπου δυόμιση χρόνια, οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας, ωστόσο, και η νέα σημαντική τους αύξηση δείχνουν ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ.

Μάλιστα, οι επιστήμονες συνιστούν σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού να προβούν σε νέο εμβολιασμό, με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, δηλαδή να κάνουν 4ο εμβόλιο κατά της Covid-19 που παρουσιάζεται ακόμα πιο μεταδοτική με τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5.

Λινού: Θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες

Mιλώντας σχετικά, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, αλλά είναι κάτι που το αναμένουμε, και πως θα ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα «αν δεν πάρουμε μέτρα χθες».

Ζήτησε να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από 5 ανθρώπους κάθε μέρα. «Επειδή η Πολιτεία αργεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, στην Ελλάδα όλα αργούν, ας πάρουμε μόνοι μας την απόφαση», επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ζητώντας παράλληλα να κάνουμε πολλά τεστ, ειδικά εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε ή να πάμε σε μια πολιτιστική εκδήλωση που θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.

Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, η κυρία Λινού παραδέχθηκε ότι «αυτό που συζητούν οι άνθρωποι είναι ότι αφού θα υπάρξει ένα καλύτερο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί να κάνουμε αυτό τώρα;». «Από τώρα μέχρι να υπάρξει- αν υπάρξει- εγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει τις δυο μεταλλάξεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή ή δεν ξέρουμε ποιες θα είναι το επόμενο διάστημα, έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 4 μήνες. Θα υπάρξουν τα τεστ, μετά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα παραχθούν τα εμβόλια, πόσο γρήγορα θα εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα εισαχθούν στην Ευρώπη. Δεν είναι τόσο απλό ότι θα τα έχουμε τέλη Αυγούστου και τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Για το μεσοδιάστημα επισήμανε ότι ο καθένας μας πρέπει να υπολογίσει τον προσωπικό του κίνδυνο και να λάβει υπόψιν όλα αυτά που είπε η επιτροπή, δηλαδή το επίπεδο της Υγείας του, τι λέει ο γιατρός του, και το εάν δεν έχει υψηλό επίπεδο ανοσίας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, πρέπει όλοι να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν την πιθανότητα να εκτεθούμε στον ιό, κάτι που σχετίζεται με το επάγγελμά μας. «Μπορεί να είμαι αναγκασμένος να εργάζομαι με πολλούς ανθρώπους και να έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και μάλιστα όταν η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί να είμαι υπάλληλος στο δήμο και ακόμα και αν εγώ φοράω μάσκα να έρχομαι σε επαφή με 100 ανθρώπους την ημέρα. Μπορεί να είμαι αστυνομικός. Ή μπορεί να είμαι τόσο κουρασμένος από τα μέτρα και να θέλω κάθε βράδυ στις διακοπές μου να είμαι σε ένα κλαμπ και να χορεύω, ακόμα και αν φοράω μάσκα. Ή να μη φοράω μάσκα αφού δεν με υποχρεώνει κανείς», ανέφερε η ίδια.

«Άκουσα και το αμίμητο, σε καράβι που ήταν υποχρεωτική θεωρητικά η μάσκα, αλλά δεν φορούσε κανείς. Αποκλειστικά κλειστός ο χώρος. Ο υπάλληλος που έκανε την ανακοίνωση στον κόσμο να φοράει μάσκα, μου είπε ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει οποιονδήποτε καθήμενο να φορέσει μάσκα, γιατί αυτό λέει ο νόμος», δήλωσε.

Όπως εξήγησε η ίδια, να έχουμε ένα δείκτη θετικότητας 12%, 10% ή 8 % και έρθουμε σε επαφή με 100 ανθρώπους, οι 10 από αυτούς θα νοσούν. «Σε πόση κοντινή επαφή θα έρθω, σε πόσο απόσταση και για πόση ώρα, αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος, συμπλήρωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόσφατα που ταξίδεψε στο εξωτερικό αεροπορικώς , δεν φορούσαν μάσκα ούτε οι αεροσυνοδοί, ούτε οι επιβάτες. «Όταν έχεις 300 ανθρώπους να εισπνέουν και να εκπνέουν τον ίδιο αέρα για 5-6 ώρες, και το κάνεις αυτό ως εργαζόμενος κάθε ημέρα, ε κάποια στιγμή θα κολλήσεις», διεμήνυσε η κυρία Λινού.

Θωμαΐδης: Μέσα Ιουλίου η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας

Για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών μίλησε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως τόνισε μέσα στον μήνα αναμένουν κορύφωση του κύματος και το ιικό φορτίο στην Αττική έχει εκτοξευθεί.

«Σε περίπου 10-15 ημέρες αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής επίσης έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο, η οποία είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες ενώ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες στην ίδια περιοχή ξεπέρασε το 80%. «Σαφώς αυξητική είναι η τάση και στην υπόλοιπη Ελλάδα» είπε ο κ. Θωμαΐδης συνοψίζοντας πως υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.

Η Όμικρον 4 και 5 δίνουν πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2

Αναφερόμενος στην Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού ου όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τέλος εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.

Λουκίδης: Η 4η δόση αναστέλλει τη μόλυνση από την Όμικρον στους άνω των 65 ετών

Εξηγήσεις για την αναγκαιότητα η μη της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού για τον γενικό πληθυσμό έδωσε στην ΕΡΤ, από την πλευρά του, ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, εστιάζοντας στις νέες υποπαραλλαγές του ιού και στο τι δείχνουν οι νεότερες επιστημονικές μελέτες.

«Η τρίτη δόση, μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου πέρυσι, ήταν πολύ σημαντική για την αναχαίτιση της Δέλτα» δήλωσε ο κ. Λουκίδης μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ενώ αναφερόμενος στην τέταρτη δόση και στην επιστημονική μελέτη που έγινε στο Ισραήλ σε ανθρώπους άνω των 65 ετών τόνισε ότι είχε βραχυχρόνια προστασία απέναντι στη μόλυνση.

«Η τέταρτη δόση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχε θετική επίδραση στην αναστολή εξέλιξης της μόλυνσης» σχολίασε. Αναφερόμενος στους πολίτες κάτω των τριάντα ετών αποκάλυψε ότι δεν έχουν γίνει έρευνες γι’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία γιατί οι ειδικοί πίστευαν ότι θα αρκούσε η τρίτη δόση. Με δεδομένη, όμως, την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και του γεγονότος ότι οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία η Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να κάνει μόνο αυστηρή σύσταση για την τεταρτη δόση», όπως είπε.

Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό που αναμένουν έγκριση από τους επίσημους φορείς στο εξωτερικό ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «αν δεν βγει μια τεκμηριωμένη μελέτη που να μπορέσει να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές άδεια γι’ αυτό το ανασχεδιασμένο εμβόλιο θα πάμε πάλι σε μια αναμνηστική δόση με τα παλιά».

Πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το περιβάλλον πλέον είναι διαφορετικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με δεδομένο ότι οι εισαγωγές σε μια ημέρα, χθες Πέμπτη (30/6) έφτασαν τις 300, αν αυτές οι εισαγωγές οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κυρίως αν αλλάξει η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων».

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους» ανέφερε ο κ. Λουκίδης εξηγώντας ότι στα νοσοκομεία προσέρχονται άνθρωποι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που νόσησαν από το συγγενικό περιβάλλον τους.

«Δυστυχώς δεν έχουν πάντα τις βιολογικές δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν και θα πρέπει να τους προστατεύουμε», πρόσθεσε.

Παγώνη: Διήμερο υψηλού πυρετού προκαλούν οι υποπαραλλαγές 04 και 05

Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια μίλησε σήμερα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron που έχουν προκαλέσει ανησυχία. Εκτός όμως από τον σχολιασμό της αύξησης των κρουσμάτων, η κυρία Παγώνη έδωσε και διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Πάνω από 60 ετών όποιος έχει υποκείμενα νοσήματα να κάνει το εμβόλιο. Από 70 και άνω γενικά είναι καλό να κάνει το εμβόλιο. Από 30- 59 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει. Υπάρχει και η ομάδα που έχει κάνει και την τρίτη δόση και νόσησε, εκείνοι δε χρειάζεται να κάνουν καμία δόση, όποιας ηλικίας και αν είναι, ακόμα και αν έχουν υποκείμενο νόσημα, γιατί είναι σαν να έχουν κάνει την 4η δόση», ανέφερε μιλώντας στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Για την αύξηση των κρουσμάτων ξεκαθάρισε πως, «οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι αυτές που κάνουν ένα διήμερο 39-40 πυρετό. Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δεν μπορείς να το πάρεις».

«Μας φοβίζει να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2,5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή "δεν φοράει κανείς μάσκα"», πρόσθεσε.

Για το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η κυρία Παγώνη τόνισε πως, «Τα νοσοκομεία θέλουν χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και φυσικά σωστή διαχείριση από την διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS