Η επέλαση της «Μήδειας» στη χώρα - Η Αττική «ντύνεται στα λευκά» - Προβλήματα στην κυκλοφορία

Η επέλαση της «Μήδειας» στη χώρα - Η Αττική «ντύνεται στα λευκά» - Προβλήματα στην κυκλοφορία

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» έχει ξεκινήσει από το Σάββατο στη χώρα, με τη Βόρεια Ελλάδα να ντύνεται στα λευκά πρώτη. Στη συνέχεια, ο χιονιάς έκανε τη δική του «επίσκεψη» και στην Αττική, με τα Βόρεια Προάστια να υποδέχονται το τσουχτερό κρύιο και το χιόνι, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν στην έκτακτη ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η επέλαση στα βόρεια της χώρας 

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα. Όπως δήλωσε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα πέρασε και κατευθύνεται πλέον προς τις νοτιότερες περιοχές, εξ'ου και η αποφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και στην Πελοπόννησο, αν οι συνθήκες το επιβάλουν. Το θέμα θα επανεξεταστεί και το πρωί της Δευτέρας σε νέα σύσκεψη. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Προβλήματα στην κυκλοφορία 

Να σημειωθεί ότι η κίνηση των οχημάτων, στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι τη θέση Άγιος Πέτρος και στα δύο ρεύματα.



Στην Αττική από την Δευτέρα τα ακραία καιρικά φαινόμενα 

Για τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις -κατά διαστήματα πυκνές- σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανώς στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα.

Η σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να αφήσει την Αττική από το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, κατευθυνόμενη προς την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις παραπάνω περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Παράλληλα, τη Δευτέρα θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.


Κάτασπρη η Θεσσαλονίκη

Σε λευκό τοπίο ξύπνησαν το πρωί της Κυριακής οι Θεσσαλονικείς με την κακοκαιρία Μήδεια να κάνει αισθητή την παρουσία της.Ήδη από το πρωί του Σαββάτου, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ το βράδυ η χιονόπτωση έγινε πιο έντονη με αποτέλεσμα να το στρώσει σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Σημειώνεται ότι συνεργεία και ειδικά οχήματα των δήμων και της περιφέρειας έριχναν αλάτι όλο το βράδυ για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.


 Η πρόγνωση για την Δευτέρα

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου προβλέπονται αρχικά στα κεντρικά και νότια νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, χιονόνερο στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, που βαθμιαία θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, με ένταση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στις προαναφερόμενες περιοχές τις βραδινές ώρες. Παγετός θα εκδηλωθεί στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -3 βαθμούς), -1 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -5 έως 1 βαθμούς), 4 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς) και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο αναμένονται τη Δευτέρα στην Αττική.

Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Παρακολουθείστε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας 

 

Πού κλείνουν σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) στην Περιφέρεια Αττικής, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών εξαιτίας της κακοκαιρίας, με απόφαση της Περιφερειακής Αρχής.

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των μαθητών, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο ισχυρός παγετός που αναμένεται να επικρατήσουν στην Αττική τις επόμενες ώρες, θα δυσχεράνουν τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας των σχολείων όσο και τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκονται εντός των δήμων όπου κατοικούν.

Όλα τα σχολεία στην κεντρική Μακεδονία θα μείνουν κλειστά λόγω του παγετού.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στον Δήμο Θερμαϊκού και σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο), καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Το ίδιο ισχύει και στον Δήμο Καλαμαριάς.

Με απόφαση του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δράμας καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ολικού παγετού, του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στα Γρεβενά.

Με απόφαση του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, αύριο Δευτέρα, όλες οι εκπαιδευτικές δομές του Δήμου Βόλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστές, εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων και της επικινδυνότητας στη μετακίνηση των μαθητών. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Τη Δευτέρα τα σχολεία σε όλο τον νομό Ιωαννίνων, αλλά και στον ορεινό δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα, θα παραμείνουν κλειστά.

Έβρος: Όλος ο εκχιονιστικός στόλος στους δρόμους – Kλειστά αύριο τα σχολεία
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου, αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του νησιού.

Με σχετικές αποφάσεις του Δημάρχου Λαμιέων, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Λαμιέων, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του Δήμου Λαμιέων, για τη Δευτέρα.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία στο νομό της Λάρισας ενώ κλειστοί θα είναι και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης.

Θερμαινόμενες αίθουσες από το Δήμο Αθηναίων για τους άστεγους

Από χθες στις 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, λειτουργούνν σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε RapidTest.

To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται RapidTest.

Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), θα διαθέτει θέσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στο χώρο.

Οι ομάδες του Street Work του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα σαρώνουν όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους θα παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ θα τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210 5277000.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS