Χαρδαλιάς: Γιατί είναι δύσκολη η κατάσβεση στην Εύβοια, οι 3 προϋποθέσεις για ρίψη από τα εναέρια

Χαρδαλιάς: Γιατί είναι δύσκολη η κατάσβεση στην Εύβοια, οι 3 προϋποθέσεις για ρίψη από τα εναέρια

Για ολονύχτια μάχη με τις φωτιές στα κρίσιμα μέτωπα σε όλη τη χώρα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Αρχικά αναφέρθηκε στον πυροσβέστη ο οποίος τραυματίστηκε στο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, με ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής να τον έχει παραλάβει και να τον έχει μεταφέρει στο 251 ΓΝΑ.

«Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, και κυρίως σε Εύβοια, Αττική και ορισμένα σημεία στην Πελοπόννησο, συνεχίστηκε όλη τη νύχτα από δυνάμεις της πυροσβεστικής», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς.

Έπειτα μίλησε για τη βοήθεια που έχει δεχθεί η Ελλάδα από άλλες χώρες ενώ τόνισε πως τη νύχτα ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης των εναέριων μέσων τα οποία επιχειρούν εδώ και μέρες, σε όλη τη χώρα.

Τρεις οι προϋποθέσεις για ρίψη με ασφάλεια
Όσο για την Εύβοια, είπε πως «λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας, η προσπάθεια των χειριστών, και των 17 εναέριων μέσων συν ένα Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένα σημεία, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

«Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις και τα ρεύματα με το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο κατάσβεσης», τόνισε.

Παράλληλα, είπε πως προκειμένου να είναι σε θέση να κάνουν ρίψη με ασφάλεια πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: Πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. «Αν έστω και μια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων», εξήγησε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε κάθε επίπεδο»
Αναφορικά με την Αττική επεσήμανε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά συνεχίζει να τους απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, για αυτό το λόγο, όπως τόνισε, στην περιοχή περιπολούσαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων. Με πυροσβεστικά μέσα, με πλοία που έχουν τεθεί στη διάθεση για την εκκένωση περιοχών, με προσωπικό που συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φωτιάς και σε περιπολίες για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις», σημείωσε.

Σχετικά με την πυρκαγιά της Πάρνηθας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βελτιώνεται διαρκώς και πλέον αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι, ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από το Στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιήσουν την περίμετρο.

«Όλες οι δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη όλες αυτές τις μέρες»
Όσο αφορά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο, εξήγησε ότι η κατάσταση δείχνει σταθερή παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται και προσπαθούν να την ελέγξουν. Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμής υποδομές και κατοικίες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μεριμνούν για την απρόσκοπτη τροφοδοσία και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων για την λειτουργία βασικών υποδομών (όπως καύσιμα, ηλεκτρικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης) στις περιοχές που δίνονται οι μάχες από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. 

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη τους που βρίσκονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή έκανε λόγο για άλλο ένα δύσκολο απόγευμα κι άλλη μια δύσκολη νύχτα που έχουν μπροστά τους.

«Όλες οι δυνάμεις, που δίνουν σκληρή μάχη όλες αυτές τις μέρες, θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αμείωτη ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση», υπογράμμισε ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. «Είναι απαραίτητο για την ασφάλειά τους. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS