Ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19

Ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19

Και ξαφνικά κλίμα εμφυλίου ανάμεσα στους γιατρούς των πανεπιστημιακών κλινικών και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Η κόντρα ξέσπασε όταν η Ιατρική Σχολή Αθηνών με έγγραφό της ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνονται δεκτοί στις κλινικές της ασθενείς με Covid-19.

Το επίμαχο έγγραφο κοινοποιήθηκε ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Οι γιατροί των πανεπιστημιακών κλινικών του λεκανοπεδίου αναφέρουν πως για την καλύτερη διαχείριση της επιδημίας αλλά και των άλλων ασθενών με μείζονα, οξεία ή χρόνια προβλήματα υγείας, οι πάσχοντες από Covid-19 δεν θα γίνονται δεκτοί στις πανεπιστημιακές κλινικές και θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ. Πρόκειται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, για ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της 31ης Αυγούστου.

Η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ, η οποία ζήτησε από τους γιατρούς στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους, την οποία, μάλιστα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη.

Το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ δηλώνει, μεταξύ άλλων: «Δεν θα δεχτούμε τη μονομερή αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον πληθυσμό, θίγει την εκπαίδευση των ειδικευομένων και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης».

Το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ καλεί την Ιατρική Σχολή να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση, ενώ υπογραμμίζει προς τους αποδέκτες της ανακοίνωσής της, δηλαδή την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής και του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, πως «όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid-19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο».

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με έκπληξη διαπίστωσε πως την περασμένη εβδομάδα, 13-17 Σεπτεμβρίου 2021, κοινοποιήθηκε σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής έγγραφο από την Ιατρική Σχολή Αθήνας, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid 19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ.

Το αρχικό έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της ιατρικής σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και είχε κοινοποιηθεί ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠε.

Επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

-Το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία, η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους.

-Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.

-Η συντριπτική πλειονότητα των εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων για λοιπές παθήσεις επιτελείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

-Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών η εκπαίδευση. Το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ.

-Αποτελεί πραγματική επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι Κύριοι Κύριοι Καθηγηταί θα δώσουν «οδηγίες» στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid.

-Οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας, και στις ΜΕΘ, δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από γιατρούς που σιώπησαν όταν επιφανείς εκπρόσωποί τους δήλωναν δημοσίως ότι ο ιός δήθεν δεν μεταδίδεται με τη μετάληψη, γιατί επισυμβαίνει κάποιο υπερφυσικό θαύμα. Δεν έχουν καμία ανάγκη να λάβουν ιατρικές οδηγίες από συναδέλφους που σιώπησαν όταν άλλοι επιφανείς εκπρόσωποί τους εδώ και 18 μήνες εφευρίσκουν τις πιο αστείες αντιεπιστημονικές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

-Η μονομερής αυτή κίνηση υποκρύπτει την πεποίθηση πως δήθεν οι δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές αποτελούν ατομική, ιδιωτική ιδιοκτησία κάποιων Καθηγητών.

-Προφανώς, κάποιοι Καθηγηταί αντέγραψαν τους ιδιώτες κλινικάρχες, οι οποίοι σκανδαλωδώς έχουν απαλλαγεί εξαρχής από τη νοσηλεία ασθενών Covid 19 στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Μας προξενεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι οι νέοι υπουργοί Υγείας δεν έχουν ακόμα αντιδράσει ενάντια στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, αν και υποτίθεται πως είναι σε γνώση τους εδώ και πάνω από 20 μέρες.

Συμπερασματικά:

Φυσικά, δεν πρόκειται να δεχτούμε τη μονομερή αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον πληθυσμό, θίγει την εκπαίδευση των ειδικευομένων και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης.
Καλούμε την ιατρική σχολή Αθηνών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της ως νεοεκλεγέντα να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις είναι ευθύνη των αρμόδιων του υπουργείου Υγείας:
Προειδοποιούμε τους υπουργούς Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υ.Πε. αλλά και τη διοίκηση ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ πως όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid 19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS