Φόβοι για εκρηκτικό «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης - Οι κίνδυνοι και τα τρία «καμπανάκια» των ειδικών

Φόβοι για εκρηκτικό «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης - Οι κίνδυνοι και τα τρία «καμπανάκια» των ειδικών

Οι απειλές από τη σύγχρονη λοίμωξη με δύο ιούς.


Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται με ανοδική πορεία και στα κρούσματα και στους θανάτους. Η μόνη λύση είναι να εξαλειφθεί ο ιός από την κοινωνία. Και αυτό σημαίνει μηδέν κρούσματα.

Παράλληλα, οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα, προτρέποντας να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης, λένε ότι φέτος ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος από ανοσολογικής πλευράς όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του.

Η γρίπη θα έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία


Το περσινό χειμώνα, εξαιτίας του lockdown και της χρήσης μάσκας, η εποχική γρίπη είχε "εξαφανιστεί". Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν καταγράφηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε σημειώθηκε θάνατος από την εποχική γρίπη.

Τα πράγματα όμως φέτος αναμένεται να είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, γρίπη θα έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουν ποιο στέλεχος θα επικρατήσει φέτος.

«Για αυτό είναι ίσως και πιο επικίνδυνη η γρίπη φέτος», λένε χαρακτηριστικά

Οι ειδικοί ανησυχούν πως όσο προχωράμε προς τον χειμώνα, πέφτει η θερμοκρασία και τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την υποχώρηση της διασποράς τις τελευταίες εβδομάδες, Covid και εποχική γρίπη θα συνθέσουν ένα "επικίνδυνο κοκτέιλ" που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας.

Για τους παραπάνω λόγους, η επιστημονική κοινότητα – εντός και εκτός της χώρας – βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς η παράλληλη κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης θα οδηγήσει πολλούς στα νοσοκομεία.

Οι κίνδυνοι της συνλοίμωξης


Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε το ενδεχόμενο του υψηλού κινδύνου της σύγχρονης λοίμωξης με δύο ιούς, δηλαδή του covid-19 και του ιού της γρίπης.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το ΗΒ έχει καταγραφεί ότι η συνλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, όπως και ότι η συνλοίμωξη διπλασιάζει και τον κίνδυνο τα άτομα που νοσούν να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης και πρόσθεσε πως μέχρι χθες είχαν γίνει μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. δόσεις.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου δεν πρέπει να συγχέουμε ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη.

«Μόλις πριν λίγες ώρες το CDC δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H1N2 στην Κροατία», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σε πρόσφατη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από μελέτη στο New England Journal of Medicine που αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της θνητότητας εν καιρώ επιδημίας με την μετάλλαξη Δ, φάνηκε πως και τα δύο εμβόλια φάνηκαν να είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας, τόσο το Pfizer όσο και το AstraZeneca.

Επομένως, έχουμε αλλη μια απόδειξη ότι τα εμβόλια έχουν αποδώσει το άριστο στο θέμα της πρόληψης των θανάτων.

Εμβόλιο και μετάλλαξη Δ


«Θα πρέπει να αναφερθεί πάλι ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από νόηση covid είναι επαρκής και προσφέρει υψηλή προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Δ» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Πολλοί ανησυχούν εάν είναι επαρκής η κάλυψή τους αφού έχουνε νοσήσει με τη μία δόση εμβολίου, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι είναι και επαρκής και αποτελεσματική.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS