Σε ύφεση το μέτωπο στη Μαλακάσα -Αγωνία και επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση το μέτωπο στη Μαλακάσα -Αγωνία και επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις

Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα της φωτιάς στην Αττική, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι ο μεγάλος κίνδυνος για να εξαπλωθούν ξανά οι φλόγες, ωστόσο είναι σημαντικό πως σε αρκετά μέτωπα υπάρχει ύφεση, όπως σε αυτό στη Μαλακάσα.

Ενδεικτικό είναι πως οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις, παρά την κόπωση από την υπερπροσπάθεια των τελευταίων ημερών για την κατάσβεση τις φωτιάς, επιχειρούν άμεσα σε όποιο σημείο παρουσιάζεται κάποια αναζωπύρωση ή κάποια νέα εστία φωτιάς.

Οπως είπε στον ΣΚΑΪ και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Πέππας τα βασικά μέτωπα αυτή την ώρα είναι σε Θρακομακεδόνες και σε Μαλακάσα, αν και εκεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως στους Θρακομακεδόνες είναι 10 τα σημεία που προβληματίζουν.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή.

Επιπλέον άνδρες τις πυροσβεστικής τονίζουν πως ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα ξερά χόρτα που υπάρχουν μέσα σε αυλές σπιτιών ή περιμετρικά αυτών.

Η εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική

Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους Θρακομακεδόνες, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της.

Το βόρειο κομμάτι της φωτιάς το οποίο βρισκόταν από Ιπποκράτειο Πολιτεία έως την Μαλακάσα και Σφενδάνη βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο έχουν μείνει οχήματα της Πυροσβεστικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη, και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων 1 συντονιστικό.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

Στα θετικά είναι ότι την νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, ανέβηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα

Παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στην Αττική.

Η Νέα Οδός ανακοίνωσε την Παρασκευή πως με απόφαση της τροχαίας λόγω των πυρκαγιών που εξελίσσονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη μέχρι τον Α/Κ Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη.
Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Α/Κ Θήβας μέχρι τον Α/Κ Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Θήβας.
Μητσοτάκης: Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη -Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Είμαστε ευγνώμονες στις γυναίκες και στους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό για την τεράστια προσπάθεια την οποία κατέβαλαν και χθες το βράδυ να ελέγξουν τα μεγάλα πύρινα μέτωπα, κυρίως στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία και στη Μάνη.
Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη από χθες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε κάποιον κίνδυνο αναζωπύρωσης.
Προτεραιότητα όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό η προστασία των περιουσιών, κυρίως η φωτιά να μην εισέλθει εντός οικισμών καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές.

Τα μέτωπα εκτός Αττικής

Όσον αφορά στην κατάσταση των άλλων πυρκαγιών, εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια όπου οι φλόγες έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή, ακόμα μεγαλύτερη από την Αττική, έχουν κάψει πολλά σπίτια και έχουν εξαφανίσει σχεδόν οικισμούς ενώ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ολέθρια πορεία της.

Στην Ολυμπία γίνεται μάχη με συνεχείς πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Μάνη.

Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Από χτες έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι προχτές ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS